Hirdetés

A Hynix is mozgolódik az SSD-piacon

Saját vezérlővel, illetve 72 cellarétegű V-NAND-chipekkel készült el a gyártó.

Az SK Hynix jól csengő név a memóriapiacon, illetve az SSD-k szegmensében letették már névjegyüket az utóbbi években. A vállalat szűk hat éve vásárolta fel a Link_A_Media Devices-t, amely vezérlőivel lett kelendő anno, így minden lehetőség adott volt, hogy a NAND lapkák gyártása mellett a vezérlő és a firmware is házon belül szülessen meg.


[+]

A fejlesztések mostanra értek be, a cég friss bejelentése szerint a kiválasztott partnerek a napokba jutottak hozzá az új eSSD mintákhoz, amelyek már 6 Gbps-os SATA, illetve PCI Express interfészeken váltak elérhetővé.

A részletekre térve, 512 gigabites, 72 cellarégetű, TLC V-NAND lapkákat fejlesztett ki a Hynix, amelyeket mindkét interfész esetén bevet. A 6 Gbps-os SATA meghajtó esetén maximálisan 4 TB-os modell kerülhet felhasználásra, ami a gyakorlatban 3840 GB-ot jelent. Az M.2 formátumú SSD-k 1 TB tárkapacitással, illetve efelett érkeznek, így az utóbbi modellek erősen a vállalati szegmenst célozzák.


[+]

A meghajtók főbb paramétereit az alábbi táblázat taglalja:

SK Hynix SSD meghajtók
Formátum 2,5"-es, 7 mm vastag M.2 2280
V-NAND típusa 72 cellarétegű, 512 gigabites, TLC
Interfész 6 Gbps-os SATA
x4-es PCI Express 3.0
Szekvenciális olvasási sebesség 560 MB/s 2700 MB/s
Szekvenciális írási sebesség 515 MB/s 1100 MB/s
Véletlenszerű olvasás (4 kB-os blokkokon) 98 000 IOPS 230 000 IOPS
Véletlenszerű írás (4 kB-os blokkokon) 32 000 IOPS 35 000 IOPS

A sebesség alapján valószínű, hogy az újdonságok SLC gyorsítótárral fognak működni, illetve DRAM puffert is kapnak, ennek kapacitása viszont ismeretlen.

A Hynix nem hozta nyilvánosságra, hogy mikor várható lesznek általánosan elérhetők a friss fejlesztések. A termékkatalógusuk alapján a harmadik negyedévben kerülnek kereskedelmi forgalomba. A vállalati szektor esetében persze a cég megengedi a partnereknek, hogy hamarabb kipróbálják az újdonságokat, így bizonyos megrendeléseket már a tényleges start előtt is kiszolgálnak.

Előzmények

Hirdetés