Hirdetés

SiS - mi minden áron..

A SiS-szel már jópárszor foglalkoztunk, és nem véletlenül. Hiszen a cég (is) egyre-másra jelent be, és hoz nyilvánosságra, tervez el, és valósít meg, és mindezt a harmadik út jegyében, már ami a chipset-piacot illeti. Ahol újabban a VIA a leginkább meghatározó, tudjuk miért: mindkét CPU platformra gyárt chipseteket, mégpedig gőzerővel, és igencsak sikeresen, bár a KT133A igazából már egy sokadik nekifutás..

A VIA-val tehát mostanság még az Intelnek is nehéz dolga van, persze a SiS nem is ilyen babérokra tör - rövid távon. Mert egyelőre úgy fest, hogy amíg az első negyedévben a SiS csupán 3 millió chipsetet prezentált, addig a VIA egyedül márciusban 5 milliót, amin lehet ledöbbenni, az Intel is ezt volt kényleten..

A SiS tervei közt a kicsit távolabbi jövőt illetően egy harmincas szerepel, itt persze chipset-piaci részesedésre tessetek gondolni, ami ugye elgondolkodtató.. Mert ehhez a cégnek azért egy nagyságrenddel feljebb kéne lépni, a korábbi számokat figyelve, valamint racionalizálnia kéne a gyártást, mert egyelőre az über-integráltság miatt (gondoljunk a SiS730S chipsetre (akár), ahol North Bridge-South Bridge-VGA core-LAN vez. került egy tok alá..) igen sok selejtes egység készül.

Épp ezért pontosítanunk is kell, hiszen az a 30% az integrált grafikus mag nélküli chipsetekre lett kitűzve.. Ennek érdekében minden korábbinál erősebb árversenyre van kilátás, bár a SiS részéről ez mondhatni merész, hiszen az eladott chipsetek száma feltehetőleg arányban áll a cég gyártási kapacitásával (ami már így is maximumon kell, hogy menjen..), azaz a cég nagyságával/erejével, így a veszteséggel eladás szerintünk biztos nem alternatíva - hosszú távon, mert az árverseny ugye akár erről is szólhat. (a SiS egyébként már most is az előtt eladja a chipkészleteit, mielőtt legyártotta volna őket..)

A menetrend papíron a következő: a második negyedben mintegy 50%-kal haladni túl a Q1 eredményeit, a harmadik negyedévben a megelőzőhöz képest újabb 22%-kal több chipsetet gyártani, míg a Q4 végére a Q3-hoz képest újabb 11%-kal növelni a kibocsátást, ami ekkorra már 80.000 200mm-es ostyát jelentene - ez úgy 6.7 millió chipsetet takar. (a VIA terveit a pátoszt és lelkesedést tiszteletben tartva, most inkább nem emlegetnénk fel..)

Szó volt a selejtes chipsetekről, akkor a megoldást a minőségibb gyártásban jelöltük meg, azonban van más mód is, ami ugyan visszalépés, de olyankor, amikor az elmélet beelőzi a gyakorlatot - azaz adott körülmények között túl sok a hibás hármas integráltságú chipset, tehát kicsit korai volt erre továbblépni, vagy inkább technológiailag nem megalapozott, tehát ilyenkor van tere a visszakozásnak, ami jelen esetben akár azt is jelenti majd, hogy a SiS visszatér a külön North-South Bridge-es leosztáshoz, valamint elhagyja a grafikus magot..

Ez azonban a konkurencia felé csupán jelzésértékű: azt jelzi, hogy a SiS mindenáron ott akar lenni a dobogón, akár csak a Bronson.. :)

Hirdetés