Hirdetés

SiS 735 chipset - új Socket A DDR bajnok?

A SiS 735-ös chipsetről már többször "híreztünk". Socket A platformra készült, DDR SDRAM támogatással, egy chipbe integrált North és South Bridge-gel és egyéb nyalánkságokkal bír. Elvileg egy olcsó, alacsony kategóriába szánt "value" chipset. Elvileg..

..mert akkor nem kéne megvernie a VIA KT266-os, "performance", azaz nagyobb teljesítményű gépekhez szánt chipsetjét. És legfőképpen nem a sebességbajnok AMD 760-ast!

Pedig megteszi, igaz nem mindenhol. Majdnem mindenhol. Mi kell még? Az egy chipes implementáció miatt tényleg olcsó megoldással állunk szemben, sokkal könnyebb köré alaplapot építeni. 1.5GB DDR és SDR SDRAM-ot támogat (3 x 512MB max), illetve helyett kapott a chipben egy 10/100-as hálókártya és homePNA is. Az integrált AC'97-es Codec itt csak 2.1-es hangfalrendszert támogat.

A hab a tortán: mostanra talán megbarátkoztunk a "V-Link" és a "HUB architektúra" fogalmakkal, melyek a VIA és az Intel megoldásának fedőnevei, a North és a South bridge közötti adatforgalom gyorsítására (hagyományosan ezt a PCI bridge biztosította, másodpercenként maximum 133MB-os adatátvitellel). Nos, a SiS nem adott hangzatos fantázianevet a dolognak, de az egy chipen lévőség akár 1200MB/sec adatátvitelt is megenged! Ez pedig SOK, ha a "performance" KT266-os chipset V-Linkjére gondolunk, ami 266MB-ot biztosít.

Kíváncsian várjuk az első kereskedelmi forgalomban kapható SiS 735 alapú alaplapok tesztjeit...

Azóta történt

Hirdetés