Hirdetés

SiS730s: Duronra várva

Az Ace's Hardware-nek már megvolt, járt náluk a SiS új üdvöskéje, egy SiS730s chipset-re épülő referencia alaplap. És ha már ott járt, ki is osztotta a srácokat rendesen, tátott szájakat hagyva hátra.

A SiS-nek ugyan korábban is voltak már próbálkozásai az integrált chipset-ek piacán, de mindeddig komolyabb sikerek nélkül. Ez változhat meg azzal, hogy még ebben a hónapban piacra kerül legújabb integrált alternatívájuk, a socket-es Athlon-okat kiszolgáló 730-as chipset, és a köré épülő alaplapok. A chipset tényleg nóvum, hiszen egymaga felel szinte mindenért, úgymint:

  • Northbrigde
  • Southbrigde
    • 128bit-es 2D/3D gyorsító
    • 56K-s modem
    • 10/100Mbit ethernet
    • Game port
    • IDE ATA100 controller (dedikált csatorna, max. 133MB-os memóriasávszélességgel!)
    • AC97-es hangvezérlő (hardveres implementáció)
    • hardveres DVD lejátszás támogatása

A lista mondhatni impozáns, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a 0.18 mikron-os lapka köré épített alaplapban, Ace's-éknek gond nélkül sikerült 124MHz-en járatni egy 600as Duron-t, amely FSB-re még a nemrég kezeink közé került Asus CUSL2 (i815E) is büszke lehetne! Feljebb csak azért nem ment, mert a core fesz-t ez a lap még nem engedte állítani.

Mint minden integrált holmi, a SiS megoldása sem kompromisszumok nélküli. Legnagyobb hátránya, hogy a videógyorsító Frame Buffere a főmemóriában kapott helyet, amely így erősen limitált, sávszélesség-ügyileg, hiszen mindössze a 64bit-es, jó esetben PC133-as RAM sávszélessége áll rendelkezésre, azzal a nyilvánvaló korláttal, hogy ezen sok mindekivel kell osztoznia. Persze ez az alaplapi implementáció nem is próbál versenyre kelni a stand alone kártyákkal. Jó pont, hogy nem felejtették le az AGP interface-t (max. 4x-es), amely már a Solano-s lapoknál is külön örömünkre szolgált.

Az alaplapot természetesen rongyosra is tesztelték, amely teszteredményeket itt ugyan most nem soronám fel, annyit azonban érdemes kiemelni, hogy a lap végig gond nélkül működött. A szűkös memória sávszélesség napnál volt világosabb, azonban mindent feledtetett, hogy a SiS730s köré épülő lapok várhatóan 100USD alatt maradnak, amely ár igazán méltányosnak nevezhető.

(Nem mondunk újat, amikor a Duron-képes lapok szerény mezőnyét hozzuk szóba, főleg ami az olcsóbb lapokat illeti. Ezen segíthet a SiS, ha valóban érdemes holmival hozakodik elő, és erre, Ace's-éket ismerve :), minden esélyünk megvan. A 100$ ugyan már határeset, de cserébe legalább kapunk valamit..)

Hirdetés