Hirdetés

Összeáll a SiPearl és az Intel

A Rhea elsődleges társa a Ponte Vecchio lehet az európai szuperszámítógépes projekteknél.

Az előző év tavaszán írtunk arról, hogy az EPI (European Processor Initiative) által támogatott francia cég, a SiPearl már javában készíti a Rhea termékcsaládba nevező szerverprocesszort, amely Európa szuperszámítógépes projektjének első képviselője lesz, és erre épülhetnek a kontinensen belüli exascale dizájnok. Jelen pillanatban azonban csak a CPU-ról tudni, de egy gyorsító is kell a hatékony nagyvasakhoz, és a SiPearl erre a szerepre a Ponte Vecchio kódnevű fejlesztést nézte ki, amelyet az Intel készít.

A két cég partnerkapcsolatot kötött annak érdekében, hogy az európai érdeklődők megfelelő szoftveres hátteret kapjanak a Rhea CPU és a Ponte Vecchio gyorsító kombinálásakor, továbbá a SiPearl a oneAPI-t is portolná a processzoraira, ami segítené az előbbi rendszer egy felületről való programozását.

Érdekes tényező még, hogy a párosítás a CXL szabvány értékét is hangsúlyozni fogja, ami így leírva jól hangzik, de a Ponte Vecchio nem támogatja a CXL-t. Eredetileg valóban úgy volt, hogy az Intel egy CXL szabványra alapozó Xe Linket jelölt a memóriakoherencia biztosítására, de később ebből egy olyan Xe Link maradt, ami végül nem lesz szabványos. Ilyen formában nem kizárt, hogy a közleménynek ez a része a távolabbi jövőnek szól.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés