Hirdetés

Bankkártya méretű, sokoldalú szuper mobilcomputer Raspberry Pi alapokkal

A Poco feltalálója az a Grant Sinclair, akinek neve valószínűleg ismerősen cseng sokak számára, főleg az idősebbeknek, hiszen annak a Sinclair generációnak a leszármazottja, amely korábban sokra vitte az elektronikai iparban – hogy csak egyet említsünk: ZX Spectrum – és ő maga is kivette a részét ezekből az időkből. A jobb napokat is látott márkanévből létrehozott Sinclair Mobile égisze alatt az Indiegogo kalapozóportál segítségével a cég megpróbálkozik egy egészen új elgondolású masina piacra dobásával, aminek alapját a Raspberry Pi adná.


[+]

Ez lenne a Poco "szupercomputer", ahogy a cég nevezi, egy olyan nyílt forráskódú, hordozható multimédiás eszköz, ami több feladat ellátására is képes lenne. Ezek között lenne a játékkonzol (a Quake és Minecraft például már fut a Pi hardverén), a Hi-Res audiolejátszó és felvevő, videolejátszó, Full HD akciókamera, valamint internetböngésző képesség. A nyílt forráskódnak hála a lehetőségek tárháza igen bőséges lenne, hiszen könnyen lehet belőle Fitness tracker, GPS tracker, videotelefon és sok más egyéb is.

A legérdekesebb, hogy egy 60 grammos, 9 milliméter vastag, 54 x 85,6 milliméter alapterületű (akár vízálló opcióval kiegészített) alumínium házba zsúfolnák bele a teljes hardvert. Ez a Raspberry Pi platformon felül egy 2,8"-es, 240x320 képpontos IPS LCD érintőkijelző, két darab 5 megapixeles kamera, CREE LED-es vaku, hangszóró, mikrofon, több csatlakozó (micro HDMI, három micro USB), néhány dedikált kezelőgomb, 1/4-es állványmenet, 520 mAh-s akkumulátor, Cirrus WM5102 hangchip, illetve számos szenzor és egyéb vezérlő (GPS, Wi-Fi, giroszkóp, gyorsulásmérő, magnetométer stb) összességéből állna össze.


[+]

A Poco megvalósítására 30 nap alatt 300 000 dollárt szeretne a leendő készítő összegyűjteni, de egyelőre kár lenne tippelgetni arra vonatkozóan, hogy sikerül-e, hiszen a gyűjtés csak ma kezdődött, és a számláló egyelőre 193 dolláron áll. Amennyiben sikerrel járnak, úgy jövő év nyarán lehet kézbe venni a kész terméket, amiért 380 dollárt (360 eurót), vízálló kivitelben 455 dollárt fognak kérni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés