Sigma DP1

A Sigma Imaging Ltd. (Egyesült Királyság) 549Ł-os (az opcionális keresővel együtt 599Ł-os) árat jelentett be a DP1-re. Az egyedülálló fényképezőgép a dSLR-ek világából jól ismert APS-C méretű szenzort és a kompaktok külsejét ötvözi. A 14 megapixeles érzékelő pontosan 20,7 x 13,8 mm-es, ami nagyjából 7-12x nagyobb, mint egy átlagos kompakté. A 7.8 mikronos pixelméretnek köszönhetően telt tónusokat és magas felbontást kapunk. A DP1 a már az SD14-ből ismert háromrétegű Foeveon lapkát használja.

Sigma DP1

A DP1-gyel érkezik a True (Three Layer Responsive Ultimate Engine) képfeldolgozó egység, mely képes az újfajta érzékelő felől jövő adatok kezelésére. Az új készülék egyedi, 16,6 mm-es (28 mm ekv) f/4 fényerejű objektívet kapott. A nagy átmérőjű, egyedi tervezésű optikai egység rendelkezik aszférikus lencsetaggal is. Többrétegű bevonat véd a becsillanásoktól és szellemképektől. Alacsony szórás és magas kontraszt járul hozzá a kiváló minőségű képekhez.
Három különböző minőségű (plusz 16:9 arányú) JPEG és 12-bites RAW (X3F) közül lehet kiválasztani a kívánt formátumot. Mivel minden egyes pixel a teljes RGB tartományt érzékeli, így tömörítetlen RAW esetén a fényerőt és a színadatokat is egy az egyben képes eltárolni a file-ban a DP1.

A dSLR-eknél megszokott módon 3-féle fénymérés és 5-féle mód közül választhatunk: Spot, Center Weighted Average Metering és Evaluative Metering – Auto, Program AE, Aperture Priority AE, Manual. A felhasználó adhatja meg, hogy a kilenc fókuszpont közül éppen melyikre állítson élességet a kamera. A közelpont 50 cm, bár ez a távolság csökkenthető további 20 cm-re.

Sigma DP1

A csupán 240 grammos fényképező igen kecses méretekkel rendelkezik (113,3mmx59,5mmx50,3mm), de még így is tekintélyes méretű, 2,5”-os LCD képernyő kapott helyet rajta. Videó rögzítésére QVGA (320 x 240) formátumban van lehetőség. 30 fps mellett 1 Gb-os SD vagy SDHC kártyára kb 30 percnyi mozgókép fér.

Sigma DP1

Egy oldalról a DP1 adatai alapján kiváló fényképezőgép, könnyű, kompakt, új generációs szenzorral, minőségi optikával és jópár előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Másik oldalról viszont felmerülnek kétségek: lesz-e piaca egy gépnek a XXI. században, mely több, mint 200 ezer forintba fog kerülni, s ráadásul fix gyútávú az optikája? Elegendő nagyságú lesz-e azoknak az embereknek a tábora, akik elfogadják a kompromisszumot, hogy le kell mondaniuk a cserélhető fix- és zoomobjektívek nyújtotta mozgástérről a méret miatt? Egyelőre rejtély mi lesz a sorsa ennek a különleges kamerának.

Azóta történt

Hirdetés