Hirdetés

Komolyabb teljesítményű processzormagokat mutatott a SiFive

A Performance sorozatra rögtön lecsapott az Intel, így a saját gyártókapacitásukat is kiadhatják a licencelőknek.

A SiFive még a 2016-os esztendő közepén jelentette be, hogy előálltak az iparág első, nyílt forrású chiptervező platformjával, amely a RISC-V architektúrát tekinti alapjának. Azóta már számos dizájnt elérhetnek az ügyfelek, de a palettáról hiányoznak az igazán nagy teljesítményű magok, viszont az új Performance sorozat pont ezt az áldatlan állapotot szünteti meg.

A vállalat két új magot tervez P270 és P550 jelzéssel. Ezekben közös, hogy teljesen megfelelnek a Linux igényeinek, és 64 bites RISC-V utasításarchitektúrát használnak.

A P270 a kisebb teljesítményű és egyben specializált dizájn, ugyanis megkapta a RISC-V Vector Extension v1.0RC utasításkészletet is, amelynek hála 256 bites vektorfeldolgozóval is rendelkezik. Maga a rendszer ezzel szemben in-order logikát használ, vagyis a beérkező feladatok sorrendben dolgozhatók fel, emellett a nyolclépcsős futószalaggal, illetve privát L1 és L2 gyorsítótárakkal felvértezett konfiguráció órajelciklusonként két utasítást képes betölteni.


[+]

A P550 valamivel általánosabb mag, többek között OOO logikát használ, vagyis a beérkező feladatok nem csak sorrendben dolgozhatók fel, 13 lépcsősre nőtt a futószalagja, és órajelciklusonként három utasítást tud betölteni, ugyanakkor le kell mondanunk a RISC-V Vector Extension v1.0RC utasításkészletről.

A vállalat szerint a P270 a SPEC2006 int tesztjében gigahertzenként 4,6 pontot képes hozni, szemben a P550-es dizájn 8,65 pontjával. Utóbbi érték egyébként igen jónak számít, főleg úgy, hogy egy ARM Cortex-A75-ös mag helyére négy SiFive P550 építhető, miközben a felhasznált lapkaterület hasonló. A cég a teljes Performance sorozatot skálázhatóságra tervezte, egy processzorklaszter négy magot tartalmazhat, amelyek közös L3 gyorsítótárat használnak, és további klaszterek hozzáadásával még több mag beépítése válik lehetségessé.

A SiFive természetesen továbbra is együttműködik a vezető bérgyártókkal, és a Samsung, illetve a TSMC mellé az Intel is felsorakozik a 7 nanométeres node-jukra vonatkozóan. A Santa Clara-i cég konkrétan licenszeli a SiFive IP portfólióját, amelyet a vállalat leendő partnerei elérhetnek a készülő gyártástechnológiáikon.

Ez az Intel számára nagyon lényeges lépés, ugyanis mindennél nagyobb szükségük van arra, hogy a 7 nanométeres node kapcsán legyenek megrendelőik, vagyis a gyártástechnológiai váltások egyre nehezebben kigazdálkodható anyagi terhét ne csak maguk viseljék. Emellett Horse Creek néven terveznek egy fejlesztői platformot is a RISC-V-re, ami négy P550-es magot használ, amelyek 4 MB-os L3 gyorsítótáron osztoznak. Utóbbi leginkább egy jövőt érintő koncepció, amely a RISC-V gyorsabb terjedését szolgálhatja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés