Hirdetés

Shuttle XPC-Nano: az Intel Broadwell ereje majdnem fél literben

Nem is olyan régen, az év közepén adtunk hírt a Shuttle XPC-Plus érkezéséről, aminek különlegessége többek között a 141 x 141 x 29 milliméteres méret (ami fél liternél valamivel nagyobb űrméretet jelent) és a dedikált GPU opció volt. Nos, az XPC-Plus létezését továbbra is homály fedi, de jó hír, hogy az ugyanerre a méretre alapozott XPC-Nano elkészült – ha tippelnünk kellene, akkor a kész terméket megjelenés előtt a cég szimplán csak átnevezte.


[+]

A masina alapkiszerelésben Celeron 3205U központi egységgel vásárolható meg, de sokkal érdekesebbnek ígérkeznek a Core i3-5005U, Core i5-5200U és Core i7-5500U CPU-val szerelt modellek. Ezekhez akár 2x8 GB DDR3L SO-DIMM modul párosítható, továbbá a tervezők a 2,5"-es HDD/SSD mellé egy M.2 foglalatos SSD-nek is szorítottak helyet az alaplapon. A felszereltség egyébként nem tűnik rossznak: IEEE 802.11ac-as Wi-Fi és Bluetooth 4.0, Gigabit Ethernet, SD kártyaolvasó, USB 2.0-s, USB 3.0-s és COM portok, DisplayPort 1.2 és HDMI 1.4a kimenetek. Mivel mindent nem lehet az apró házba zsúfolni, a tápegység kívül lakik. A masina hűtése egyébként aktív, de a vállalat szerint nincs ok aggodalomra, rendkívül halkan teszi a dolgát.


[+]

Természetesen a beígért, dedikált GPU-t tartalmazó bővítőmodulról sem kell lemondani. Egyelőre csak az AMD Radeon R7 M370 VGA-val szerelt dokkoló érhető el, amihez 2 GB DDR3 memóriát párosítottak, hűtését pedig hőcsövekkel és ventilátorokkal oldották meg. Külön kimenet nincs rajta, hiszen ahogy korábban is említettük, Enduro átkapcsolást használ és a főegység meglévő kimeneteire küldi a képet. A gyártó egyébként számos további kiegészítőmodult kínál, amelyeken további COM portok, USB-k és Gigabit Ethernet aljzatok, 2,5"-es bővítőhelyek vannak, tehát a professzionális felhasználásra is kigyúrták az apró gépet.


[+]

A bővítőmodulok áráról nincs információnk, de az XPC-Nano kezdőára 279 dollár lesz Windows 10 Home operációs rendszerrel, adattárolók nélkül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés