Hirdetés

IFA 2012 blog: 4K tévék a Sharptól is

A 4K őrületből a Sharp sem akar kimaradni. A vállalat erre a kisebb kijelzők szegmensében a saját fejlesztésű IGZO technológiát használja. Ezt az eljárást 2008-ban kezdték el fejleszteni, és lényege, hogy az LCD panel filmjét – a szokásoktól eltérően – indium, gallium, cink és oxigén keverékéből készítik. Ezzel elvileg nagyobb felbontás érhető el, és most végre a valóságban is bebizonyosodott, hogy ez tényleg így van.

Emellett az ilyen panellel ellátott termékek a hagyományos LED-es háttérvilágítású LCD modelleknél kevesebb energiát fogyasztanak. A vállalat többek között egy 31,5 hüvelykes tévével demonstrálta az eljárásban rejlő erőt.  Ezenkívül kiállítottak egy 6,1 colos képátlójú, 2560x1600 pixeles (498 ppi) felbontású kijelzőt is, ami azt jelzi, hogy a vállalat a hordozható termékek, okostelefonok, tabletek piacára is szeretne betörni ezzel a megoldással.

A cég persze a nagyképernyős tortából is kihasítaná a maga szeletkéjét. Ennek érdekében összeálltak az I-cubed Fejlesztési Központtal, és felhasználták az ICC névre hallgató fejlesztést. Így született meg a hatvan hüvelykes ICC-LED tévé, ami már képes a 3820x2160 képpontos maximális felbontás megteremtésére. Emellett az elektronikája az alacsnyabb felbontású anyagok felskálázását is támogatja.

Sharp ICC 4K
Sharp ICC 4K

Egyelőre még csak prototípus létezik, de elméletben már akár a Sharp is piacra léphet saját 4K tévéjével. Másfél-két méteres nézési távolságból egyébként sok különbséget nem lehetett felfedezni egy hagyományos Full HD és egy 4K tartalom között, még egy hatvan hüvelykes készüléken sem. Így ennek valószínűleg csak a nagyobb méretű, illetve a passzív vagy a szemüveg nélküli 3D tévék esetében lehet valódi gyakorlati haszna.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sharp

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés