Hirdetés

A Seagate szerint a HAMR még nem piacképes

A Seagate pár hónapja prezentált HAMR technológiára épülő HDD-ket, amelyek persze csak prototípusok voltak, de demonstrációs célra tökéletesek. A vállalat a napokban arról beszélt, hogy idén előrelépést értek el az új fejlesztéssel kapcsolatban, de nem annyit, amennyire számítottak, így a HAMR még nem tekinthető igazán piacképesnek.

A cég a korábbi ígéreteit tartani fogja, így 2017-ben a kiválasztott partnerek megkapják az első HAMR technológiára épülő merevlemezeket, de a tömeggyártás beindítására vonatkozóan még nincs konkrét dátum. Utóbbi elsődlegesen azért alakult így, mert a HAMR a jelenlegi tesztek alapján még nem tekinthető megbízhatónak, vagyis túl gyakoriak az adatvesztések, amelyeket ki kell vizsgálni, és a problémákra még a tömeggyártás megkezdése előtt megoldást kell találni. A HAMR térhódítása az új adatok alapján leginkább 2019-től lehetséges.

A Seagate úgy látja, hogy a HAMR bevezetése előtt elkészül a TDMR (Two-Dimensional Magnetic Recording) technológia, amelynek hála 2018-ig tovább növelhető a HDD-k kapacitása. A TDMR esetben az adatok olvasásáért több olvasófej felel. A Seagate a saját implementációjához három fejet fog használni, és ez a koncepció az aktuális gyártástechnológiákba jól beilleszthető. Az első ilyen merevlemezek egy év múlva várhatók, de a tömeggyártásuk inkább 2017-ben esedékes.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés