Hirdetés

A Seagate is radikálisan visszavágja a garanciális időt

Sajnos javarészt a thaiföldi áradások miatt „stílszerűen” egyre mélyebbre süllyed a merevlemezpiac, amin sajnos az utóbbi napok bejelentései is csak tovább rontanak. Pénteken adtuk hírül, hogy egy váratlan lépés keretében a Western Digital – eddig ismeretlen okok miatt – több termékénél (Caviar Blue, Caviar Green és Scorpio Blue) harmadával csökkentette a jótállási időt, vagyis 3 évről 2-re. Tekintve, hogy a nagy gyártók a konkurencia minden lépését figyelemmel kísérik és gyorsan reagálnak, várható volt, hogy a Seagate is hamarosan előáll valamilyen hasonló tartalmú közleménnyel. Sajnos beigazolódott a jóslat.

A Seagate garanciális idő redukálása még drasztikusabbnak mondható, van olyan modell, amely esetében ez ötödére csökkent, 5 évről csupán 1-re, ez mondhatni példátlan. Az új feltételek a 2011. december 31-e után szállított egységekre vonatkoznak majd. A magyarázat szerint azért volt erre szükség, hogy minél több pénzt tudjanak fordítani kutatás-fejlesztésre, ezt azonban a felhasználók biztosan nem így fogják interpretálni. Az egyre nagyobb ütemű tömegtermelés miatt sajnos sokan cserére szorultak a 3-5 éves garanciális idő lejárta előtt, amit természetesen a gyártó pontosan képes forintosítani. Jóhiszeműen azt is feltételezhetnénk, hogy a piacon lévő hiány miatt a további bonyodalmak elkerülése végett döntöttek így, viszont ez valószínűleg csupán ürügy, de amint magához tér a HDD-piac, kíváncsian várjuk, növekszik-e garancia időtartama.

A hír komolyan megingathatja a vásárlói bizalmat, hiszen jogosan merülhet fel az a kérdés: ha egy gyártó ennyire nem bízik saját termékeiben, akkor a vásárlónak miért kellene? Nem mellesleg így egyre többen fordulhatnak az SSD-k irányába, és a megbízhatóság, valamint a hosszabb garanciaidő miatt inkább anyagi és kapacitásbeli kompromisszumot kötnek. Egy biztos, 2012-ben minden bizonnyal komoly átrendeződést tapasztalhatunk majd az adattárolók világában.

Most pedig tekintsük meg a listát, melyből kiderül, mely Seagate modelleket érinti a jótállási idő drasztikus csökkentése:

Segate jótállási időtartamok 2012-től:
Típus Jelenlegi garanciális idő
2012-es garanciális idő
Constellation 2 és ES.2 5 év
3 év
Barracuda és Barracuda Green 3,5" 5 év 1 év
Barracuda XT 5 év
3 év
Momentus 2,5" (5400 és 7200 rpm) 5 év 1 év
Momentus XT 5 év
3 év
SV35 Series (Video Surveillance) 5 év 2 év
Pipeline HD Mini, Pipeline HD 5 év
2 év

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés