Hirdetés

Váratlan helyről kap versenytársat a Matrox

A Sapphire-nek nem tetszett az AMD és a Matrox külön kis egyezménye, így hasonló jogokat szereztek maguknak.

Majdnem két éve jelentette be a Matrox, hogy a saját fejlesztésű grafikus vezérlők helyett inkább az AMD megoldásaival próbálnak új erőre kapni, és ennek nem sokkal később meg is lett a kézzel fogható eredménye is a C420 és a C680 személyében.

A változás a Matrox számára kedvező volt, hiszen újra versenyképes hardvert tudtak kínálni a saját szoftverkörnyezetükhöz. Az AMD-nek azonban több belső feszültséget is okozott a lépés, ugyanis a régi partnereknek nem igazán tetszett, hogy a semmiből jött Matrox több jogot kap a hardverek átalakítására. Emiatt az AMD az idei év során megengedte a többi partnerének, hogy hasonló átalakításokon átesett konstrukciókkal álljanak elő az egyes grafikus vezérlőikre. Mivel a Sapphire volt a leghangosabb elégedetlenkedő, így nem meglepő, hogy ők álltak elő az első saját konstrukciókkal. Ezeket az idei Computexen már kiállították, nemrég pedig a szállításuk is megkezdődött.

A GPRO Graphics 4200 és 6200 jelzésű modellek lényegében a Matrox C420 és C680 versenytársai lesznek, de a Sapphire egy picit másképp képzeli el a piac lefedését. Emiatt mindkét professzionális VGA a Bonaire kódnevű cGPU-t használja. A rendelkezésre álló shader részelemekről, illetve a magórajelről a cég nem árult el többet, ugyanakkor az már biztos, hogy mindkét modell esetében 4 GB-nyi, GDDR5 szabványú, 4,5 GHz-es effektív órajelen ketyegő fedélzeti memória kapcsolódik a 128 bites memóriabuszhoz. Ez mindkét modellen 72 GB/s-os adatátviteli teljesítményt jelent.

Sapphire GPRO Graphics 4200 és 6200 Sapphire GPRO Graphics 4200 és 6200
Sapphire GPRO Graphics 4200 és 6200 [+]

Mindkét modell fogyasztása 50 watt alatt lesz, és a fő különbséget az jelenti, hogy a GPRO Graphics 4200 egy félmagas megoldás, így csupán négy darab mini DisplayPort 1.2a interfész fért rá, miközben a teljes magasságú GPRO Graphics 6200-ra hat ilyen aljzat került. Ez azt is jelenti, hogy a támogatott kijelzők maximális száma az előbbi esetben négy, míg az utóbbiban hat. Természetesen a csatlakoztatott kijelzőhöz a független nyolccsatornás hangfolyam ezúttal is biztosítható.

Mindkét modell esetében kiemelhető, hogy a Sapphire olyan mini DisplayPort aljzatokat alkalmazott, amelyek fölött van egy furat, így a kábelek stabilan rögzíthetők. Ezekkel a modellekkel gyakorlatilag egy kábel véletlen kihúzása nem fordulhat elő, ami elég nagy előnye azon a területen ahova a GPRO Graphics VGA-kat szánják.

A Sapphire természetesen a szoftveres fronton is a Matrox után ered, mivel a cég kiegészíti az AMD szoftvercsomag a saját extra szoftvereivel, amelyeket kifejezetten a kijelzőkezelésre gyúrtak ki.

A 3 év garanciával rendelkező Sapphire GPRO Graphics 4200 és 6200 már rendelhető a cégtől. A professzionális VGA-khoz kiemelt terméktámogatás jár, így a vásárlók direkt technikai segítséget kapnak a problémák megoldására, illetve a garanciális ügyintézés is kiemeltnek tekinthető, vagyis a hibás termékek azonnali cseréje is lehetséges.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés