Hirdetés

Zónás adattárolás felé lépdel a Samsung

A PM1731a jelzésű SSD-k csak az első képviselői lesznek egy új iránynak.

A Samsung leleplezte az első olyan SSD-jét, amely beveti a ZNS-t, vagyis a Zoned Namespaces technológiát. Utóbbi egyelőre az NVMe 1.4a specifikáció kiterjesztéseként érhető el, de a nagyvállalati igények miatt már alkalmazni szeretnék a gyártók, hiszen fontos újításokat kínál. Nagyon röviden a Zoned Namespaces lényege a kontrollálható adatelhelyezés az SSD-n belül, amiről főleg egy szoftveres háttér gondoskodik az operációs rendszerben, és ez elemzi a kiírásara váró adatokat, majd ezek típusának meghatározása után különböző zónákban helyezi el őket.

Pusztán az SSD technológiai előnyei miatt ez nem tűnik logikusnak, hiszen nem szokott gond lenni abból, hogy az adatok igen véletlenszerűen vannak elhelyezve a NAND flash lapkákon, viszont az élettartam tekintetében már figyelni kell a cellák felülírására. Egy Zoned Namespaces SSD konkrétan tiltja a véletlenszerű adatkiírásokat, és maga a Zoned Namespaces interfész lehetőséget ad arra, hogy ilyen működés mellett is megfelelően kezelhető legyen az adatrögzítés, az alkalmazások meg is kapják a szükséges információt, hogy ezt el lehessen érni. Ennek a legnagyobb előnye, hogy jelentősen képes megnövelni az SSD élettartamát, ami különösen fontos az adatközpontokban, ahol az írásterhelés rendkívül magas szokott lenni.

[+]

A Samsung 2,5 hüvelykes, PM1731a jelzésű meghajtója duplaportos PCI Express 3.0-s interfésszel rendelkezik, benne pedig 128 cellarétegű, hatodik generációs V-NAND flash lapkák foglalnak helyet. A cellánként tárolt bitek száma nem nyilvános, de a Samsung kijelentéseiből arra lehet következtetni, hogy jelenleg TLC-s megoldásról van szó, mivel a cég a következő kör tekintetében a QLC-re való átállásról beszélt.

Az újdonság tárkapacitás 2 és 4 TB lehet, míg a WAF, vagyis a write amplification factor közel van az egyhez. Ez egy érdekes paraméter, amely azt jelzi, hogy az SSD mennyi tényleges írási műveletet végzett el ahhoz viszonyítva, hogy mennyit kért host rendszer. Minél közelebb van ez az érték az egyhez, annál hatékonyabban optimalizálva az írásterhelés. Egy tipikus, szerverekbe szánt SSD-nél a WAF inkább 3 és 4 közé esik, vagyis a PM1731a a Zoned Namespaces technológiával majdnem négyszer jobban terhelhető a hasonló kapacitású, Zoned Namespaces-t nélkülöző társaihoz viszonyítva.

A Samsung a 2 és 4 TB-os PM1731a modellek, illetve általánosan a Zoned Namespaces-t alkalmazó SSD-k tömeggyártását az év második felében kezdi meg.

Előzmények

Hirdetés