Hirdetés

IFA 2018: erősnek tűnik a Samsung 8K felskálázás technológiája

Megnéztük működés közben a vállalat büszkeségét, a 8K felbontású QLED tévét.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Samsung bemutatta a technológiai iparág egyik legnagyobb rendezvényén, berlini IFA-n a hamarosan a boltokba kerülő, 8K-s felbontású QLED televíziót.

Samsung Q900R 8K QLED tv
Samsung Q900R 8K QLED tv [+]

Azóta sikerült megnéznünk élőben, működés közben a Q900R névre hallgató terméket, és a tapasztalataink nagyon pozitívak, bár tudjuk, hogy direkt a tévéhez optimalizált demó filmeket vetítettek rajta. Az extrém nagy felbontás magában is már jól néz ki, amit még megfejel a nagyon mély fekete. A betekintési szög egészen jó, e téren sokat fejlődött a Samsung QLED LCD technológiája a jelek szerint az elmúlt időszakban, hiszen csak nagyon kiszorított pozícióból érzékelhető a szaturáció változása, és az árnyalatok igen enyhe fokú fakulása.

Jelenleg nagyon komoly gátja lehet a 8K megjelenítők elterjedésének, hogy egyszerűen nincs elég ilyen felbontású, minőségi tartalom, és a helyzet valószínűleg a közeljövőben sem változik meg drasztikusan. A tartalomhiányon segíthet valamelyest a felskálázás, azaz, hogy a televíziók képfeldolgozó processzora különféle algoritmusok, előre eltárolt minták, és egyéb trükkök segítségével javít a kép részletességén. A Samsung a 8K tévéjéhez egy speciális felskálázási eljárással állt elő, amelyet 8K AI-nek neveznek. Egy nagyon látványos videó segítségével illusztrálták ennek működését, és persze a gyakorlatban is meg lehet nézni, hogy mire képes. Csak annyit tudunk mondani, hogy ennek alapján ez talán a legjobb ilyen felskálázási technológia, amit valaha láttunk, hiszen tényleg látványos javulást eredményezett a működése. Nyilván a legpöpecebb akkor volt a kép minőség, mikor a forrás 4K felbontású, nagy bitrátájú videó volt, de a Full HD is egészen vállalhatónak tűnt. Ettől függetlenül, a 8K AI által kapott végeredmény is csak megközelíteni tudta a 8K kamerával rögzített, eredetileg is 8K felbontású anyagokat, bár ez normálisnak mondható.


[+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés