Samsung NP550P5C notebook: egy dobásból kimaradt

A Samsung NP550P5C notebookjáról már többször írtunk, sőt már saját szemünkkel is láthattunk néhány gyártói rendezvény alkalmával. A szépen megmunkált, érdes, ezüstös borítás, a vékony káva, az integrált JBL hangrendszer, a jó tapintású műanyagok, a kecsesen kerekített billentyűk nagyon pozitív benyomást keltettek, hát még a hardver! A teljesség igénye nélkül, az ígéretek közt Ivy Bridge processzor, NVIDIA GeForce GT 650M (Kepler) dedikált VGA, 1600x900 képpontos, matt 15,6"-es kijelző hangzott el, ráadásul egy Full HD-s 17,3"-as verziót is kilátásba helyeztek. Persze azt már akkor sejtettük, hogy idehaza legfeljebb a 15,6"-es változatra lehet majd számítani, de ezzel is elégedettek voltunk akkor. Időközben voltak pletykák mindenféléről, kisebb felbontású kijelzőről, GT 630M VGA-ról, melyek tényleg csak kacsának tűntek. Egészen eddig…


[+]

A hazánknak szánt honosított példányt (NP550P5C-T01HU) nagy hévvel bontottuk ki, még a dobozra sem vetettünk egy pillantást sem, pedig már akkor kiderült volna, ami csak a gép elindítása után: mégis volt a pletykáknak némi alapjuk. Sajnos a kijelző csak 1366x768 pixel megjelenítésére képes (legalább matt), a VGA pedig 2 GB-os GeForce GT 630M. Szerencsére a processzor Ivy Bridge (Core i5-3210M) maradt, ami mellé 6 GB memóriát és 1 TB-os merevlemezt pakoltak, ám az ExpressCache sajnos lemaradt. A körítésben egyébként nincs hiba, Gigabit Ethernet, IEEE 802.11a/b/g/n-es kétsávos Wi-Fi vezérlő és Bluetooth 4.0, illetve az említett 2.1-es JBL rendszert nem spórolták ki belőle. Az optikai meghajtó is alapfelszereltség, de ezek után már nem csodálkozunk, hogy csak DVD-írót kapunk, habár a Blu-ray többek számára csak felesleges pénzköltés lenne.


[+]

Ezzel szertefoszlottak az álmaink, hogy a Samsung egy erős multimédiás, játékra is alkalmas konfigurációt tesz le a hazai felhasználók asztalára, de a döntést – ha nem is teljes mértékben – megértjük. Sajnos a hazai vásárlók árérzékenysége magasan az átlag felett van, így többnyire olyan konfigurációk kerülnek értékesítésre, melyek nagy valószínűséggel, vagy biztosan eladhatók. Persze vannak presztízstermékek (példának okárért az új Series 9), amiket kötelező behozni, de az 550P nem ezek közé tartozik.


[+]

Sőt, reálisan, a gyártó szemszögéből nézve: vélhetően a notebookvásárlók nagy hányada nem használná játékra notebookját, megelégszik az IGP teljesítményével, inkább szívesebben látnak kisebb összeget az árcédulán. Persze mindig lesz egy kisebb-nagyobb kör, aki számára fontos lesz, hogy kéznél legyen a nagy teljesítmény, de messze nem ők vannak többségben, ezért az ő igényeik hátrébb sorolódnak. A jó megoldás véleményünk szerint az lett volna, ha hivatalosan többféle verzióban elérhetővé teszik az NP550P5C-t, noha minden bizonnyal ez nehezebbé tette volna az értékesítést és beszerezést, és ára miatt valószínűleg kevesebb is fogyott volna belőle. Így viszont kihagytak egy ziccert. Ezt kihasználva megindult az erősebb és nagyobb változatok szürke importálása, ami jó is, meg nem is.


[+]

Ennek ellenére kár lenne leírni ezt a modellt, mert tartogat 1-2 igazán tetszetős megoldást (például a hangszórók), ezért a következő bejegyzésben kicsit tüzetesebben is bemutatjuk, mire képes a mindennapokban.

Azóta történt

Előzmények