Samsung notebook blog: erősebb ATIV Book 9 Plus Ultrabook érkezik

A kifejezetten nagy felbontású kijelzővel szerelt Samsung ATIV Book 9 Plus Ultrabook méltán nevezhető a gyártó zászlóshajójának. Azonban vannak olyanok, akik némi csalódással vették tudomásul, hogy egy ilyen csúcs notebookban csak 4 GB RAM található, és ez semmilyen módon nem bővíthető tovább, hiszen bővítésre szolgáló foglalt nincs, a benne lévő mennyiség pedig fixen az alaplapra van forrasztva. Igaz, a 4 GB rendszermemória a nagy átlag számára elegendő, főleg a Windows 8 és 8.1 kíméletes memóriahasználata mellett, de a 8 GB ma már nem akkora luxus. Az SSD 128 GB-os kapacitása már inkább kifogásolható, hiszen ez valóban kevés lesz azoknak, akik elsődleges és egyetlen gépként akarják a 9-est használni.


[+]

Nos, a Samsungnál meghallhatták a kritikákat, vagy csak követték az előző generációnál alkalmazott sémát, ugyanis a legfrissebb hírek szerint lesz egy másik alváltozat ebből a modellből, amiben 8 GB RAM és 256 GB-os SSD kerül. Ebben ráadásul a processzort is cserélik, az Intel Core i5-4200U helyébe a Core i7-4500U lép majd. Ez utóbbi egység szintén a 15 wattos TDP osztályban kap helyet, de magasabb alap és turbó órajelre képes, valamint 3 helyett 4 MB L3 gyorsítótárral rendelkezik. A benne lévő IGP – azt leszámítva, hogy 100 MHz-cel magasabb frekvencián pöröghet – ugyanaz a HD Graphics 4400, mint a Core i5-4200U esetében, tehát grafikus teljesítmény terén előrelépés nem lesz; mivel nem játékgépről beszélünk az talán mindegy is.

Ami a hazai megjelenést illeti, egyelőre sajnos nincs tervben az izmosabb verzió piaci bevezetése. Ez annak is betudható, hogy az alapváltozat ára a bruttó 400 000 forintos küszöböt kaparja (felülről), tehát nem biztos, hogy még egy ennél is drágább gépből olyan szignifikáns mennyiséget lehetne értékesíteni, amivel megtérülnének akár csak a lokalizálás költségei. Márpedig az amerikai árakat nézve a gyártó nem kevés, mintegy 400 dolláros felárat kér a fentebb felsorolt extrákét, ami idehaza legalább plusz 100 000 forintot jelentene a végösszegben. Az persze nincs kizárva, hogy később, az alapgép árának csökkenését kompenzálva beépítésre kerülnek majd az extrák, mint ahogy az a Series 9 esetében is történt (128 helyett később 256 GB-os SSD-t kapott és lett belőle i7-es konfiguráció is). Erre azonban még várni kell egy darabig.

Azóta történt

Előzmények