Hirdetés

Samsung huszárvágás a HD DVD-háborúban

Miután a HD DVD, illetve a Blu-ray Disc formátumot támogató felek augusztus végén eredménytelenül fejezték be az egyébként is nyögvenyelősen haladó tárgyalásokat egy egységes következő generációs optikai médium létrehozása érdekében, bizonyossá vált, hogy az idei karácsonyi szezonban és 2006 elején egymással inkompatibilis eszközök és lemezek jelennek meg a piacon. Bár a szakértők szerint hosszú távon csak az egyik szabványnak van esélye arra, hogy megerősödjön és uralkodóvá váljék mind az adattároló, mind a szórakoztatóelektronikai eszközök piacán, kompromisszum híján az egyik vagy másik irányba elkötelezett felek kénytelenek élesben tesztelni, milyen fogadtatásra találnak a fogyasztók és a nagy megrendelők, a filmstúdiók részéről.

A küzdelemből nevető harmadikként az olyan cégek kerülhetnek ki, mint például a Samsung, melyek rugalmasan igazodhatnak a trendekhez. A koreai vállalat szórakoztatóelektronikai üzletágának vezetője, Choi Gee-sung a Financial Times Deutschland című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a Samsung üdvözölne ugyan egy egységes szabványt, „ám ha ez nem következne be – márpedig így fest a helyzet –, akkor egy integrált megoldást fogunk piacra dobni”.

Ez a gyakorlatban egy olyan készüléket jelent, amely a megfelelő olvasófejekkel mind a HD DVD, mind a Blu-ray Disc korongokat képes olvasni (netán írni). Minthogy két teljesen különböző megoldásról van szó, a készülék feltehetően igen összetett, ennek megfelelően drága lesz. A Samsung azonban bízhat abban, hogy a kezdetben egyébként is költséges technológia első vásárlói hajlandóak lesznek némi plusz beruházásra annak érdekében, hogy ne kelljen bajlódniuk a kompatibilitás kérdésével. Mindez persze nem oldja meg azt a problémát, hogy a filmpiac végül milyen irányba lendíti a mérleg nyelvét, de a kezdeti, valószínűleg átmeneti időszakban vállalható módszernek tűnik. A Samsung integrált megoldása 2006 folyamán jelenik meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés