Hirdetés

A teljesítményre helyezi a hangsúlyt az Exynos 9810

A Samsung új csúcskategóriás rendszerchipje forradalmi újításokat nem hoz, de az biztos, hogy gyors lesz.

November óta lehet tudni, hogy a Samsung készül a legújabb rendszerchipjével, amelyről már kiderült, hogy az Exynos 9810-es jelzést használja, a vállalat 10 nm-es LPP node-ján készül, illetve új processzormagokat vet be a siker érdekében. A részletesebb specifikációk azonban csak most érhetők el, és bizony érdemes odafigyelni a fejlesztésre, még akkor is, ha világrengető újítások nincsenek benne.

Az új Exynos 9810 64 bites processzormagokat használ, és az ARM Big.Little koncepciójáról áttér a DynamIQ-ra. Egészen konkrétan nyolc mag került a fejlesztésbe, amelyek közül négy darab nagy teljesítményű megoldás, míg a maradék négy az energiahatékonyságot tartja szem előtt. Utóbbiak lényegében megegyeznek az ARM Cortex-A55-ös IP-kkel, 1,9 GHz-en dolgoznak, továbbá egyenként 128 kB-os L2 gyorsítótárral rendelkeznek. A gyorsabbik klaszter az érdekes ugyanis ezek már a Samsung saját fejlesztésű, M3 jelölésű magjait túráztatják, amelyek 2,9 GHz-es órajelen is képesek üzemelni. Sajnos az L2 gyorsítótárak kapacitása ismeretlen, de valószínűleg magonként 512 kB-ról van szó, amit kiegészít egy megosztott L3 gyorsítótár is. Ennek a kapacitása is ismeretlen, de a híresztelések 4 MB-ról szólnak. A magok egyébként az ARMv8.2-A utasítás-architektúrára épülnek.

A memóriavezérlő nem változott sokat az elődhöz képest, mivel az LPDDR4X szabványt támogatja maximum 1866 MHz-es effektív órajel mellett, memóriabusz pedig továbbra is 64 bites. Maga a SoC támogatja az UFS 2.1-es szabványt is, illetve megkapta a Shannon LTE modemet, ami 1200 Mbps-os letöltési tempót tehet lehetővé.

Az IGP alapjait az új lapkánál is az ARM szállítja, méghozzá a Mali-G72 személyében, amelyet MP18-as konfigurációban tálal a Samsung, és ez végeredményben igen kellemes teljesítményt fog biztosítani. A videók kódolását és dekódolását lehetővé tevő hardver az előző generációhoz képest csupán a 10 bites anyagok támogatásában újít, míg az ISP, vagyis a képfeldolgozó processzor a 28 megapixeles kamerákat kezeli, amelyekből mehet egy az előlapra és a hátlapra is. Kétkamerás felvételnél a felbontás 16-16 megapixelre csökken. Végül nem hiányzik a VPU, vagyis a Vision Processing Unig sem, ami a képi adatok elemzéséért felel, így felismerhetővé válhatnak az egyes tartalmakon az objektumok, de ez az Exynos 8895-ből már ismerős lehet, ahogy a biztonságért felelős segédprocesszor sem újdonság.

A Samsung Exynos 9810 névre keresztelt rendszerchip várhatóan az érkező Galaxy S9 alapja lesz, ami majd az MWC környékén mutatkozhat be.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés