Hirdetés

Már a belépőszintre is elért a Samsung 14 nm-es node-ja

Az Exynos 7570-es SoC a készülő, kifejezetten olcsó Samsung telefonok alapja lehet.

A Samsung lényegében már minden kategóriában bevezette a 14 nm-es node-jait, kivéve a belépőszintet. Ez az a terület, ahol igazából a 14 nm-nek nem csak előnyei, hanem hátránya is van, ugyanis a gyártástechnológiához használt waferek túl drágák még ma is. Emiatt 28 nm-es node-on még mindig olcsóbb gyártani, és ez várhatóan évek múlva is így marad, vagyis a cégeknek el kell dönteniük azt, hogy a lehető legolcsóbb gyártást, vagy a jobb energiahatékonyságot választják. Annyi már biztos, hogy a Samsung az utóbbit választotta, ami érthető is az ultramobil eszközök piacán, mivel ezzel növelhető az üzemidő, vagyis a magasabb gyártási költségeknek tényleg van haszna.

Az új Exynos 7570-es SoC a belépőszintű telefonokat célozza. Természetesen 64 bites processzormagokat használ, de a célpiac miatt elég volt négy darab Cortex-A53-as opciót alkalmazni. Ezek órajele ugyanakkor nem derült ki, de a Samsung szerint 70%-kal nőtt a teljesítmény, amit feltételezhetően az elődnek számító Exynos 3470 és 3475 jelzésű rendszerchipekhez mértek. Mindemellett még az energiahatékonyság is 30%-kal nőtt.

Az IGP alapjait az új lapkánál is az ARM szállítja, de a pontos konstrukció ismeretlen, mindenesetre igencsak belépő szintű megoldás lehet, hiszen maximum 1280x720 pixeles kijelzőt támogat. A SoC része lesz egy dedikált H.264-es egység, amely kódolni és dekódolni is tud Full HD-s felbontásig és 60 Hz-es frissítésig, emellett a kamerákról továbbra is a két integrált ISP gondoskodik, összesen 21 megapixel erejéig.

Az LTE modemmel is rendelkező új SoC érdekessége sokkal inkább a Wi-Fi, Bluetooth, FM és GNSS képességek integrálása, vagyis ezekhez már nem kell külső vezérlőt használni. Ez ugyan megnöveli a lapkaméretet, de valószínűleg a teljes platformra levetített költség így a legolcsóbb, és ezzel a Samsung kompenzálni tudja a viszonylag drága gyártástechnológiát.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Samsung az Exynos 7570 rendszerchipet melyik telefonjában használja majd fel, de számos belépőszintű termékkel szoktak jelentkezni, így nem kell aggódni amiatt, hogy a parlagon fog heverni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés