Hirdetés

CES 2021: integrált 5G-vel köszön be a csúcskategóriába a Samsung Exynos 2100

A vállalat új rendszerchipje forradalmi változásokat nem hoz, de rendkívül erősnek számít minden területen.

A Samsung bejelentette a legújabb csúcskategóriás rendszerchipjét, amely az Exynos 2100-as jelzést viseli, és a vállalat saját 5 nm-es EUV node-ján készül, konkrétan az LPE verzión.

A friss fejlesztés ténylegesen leváltja a 2019-ben bemutatott Exynos 990-et, de sok szempontból hasonlít rá, hiszen megmarad a Samsung, DynamIQ koncepciót kiegészítő heterogén többmagos dizájnja. Alapvetően nyolc darab 64 bites mag került a lapkába, de ezek közül egy darab nagy teljesítményű megoldás, három darab számít úgymond közepes opciónak, míg a maradék négy az energiahatékonyságot tartja szem előtt. Utóbbiak megegyeznek az ARM Cortex-A55-ös IP-kkel és 2,2 GHz-en üzemelnek. A közepes klaszter az ARM Cortex-A78-at veti be 2,8 GHz-es órajellel, míg az egy szem erős mag már a Cortex-X1-re építkezik, és az órajele elérheti a 2,9 GHz-et. Természetesen mindegyik mag az ARMv8.2-A utasítás-architektúra alapoz.

Itt már tetten érhető az a változás, ami miatt a Samsung még a 2019-es esztendő végén bejelentette, hogy nem fejlesztenek több egyedi processzormagot. Egyszerűen az ARM-mal, illetve több vállalat kooperációjában elkészült Cortex-X1 bőven megfelel a célnak, aligha lehet lényegesen gyorsabbat tervezni nála az ultramobil szintre, és sokkal kellemesebb megosztani a tervezés költségeit.

A 64 bites memóriabusszal rendelkező memóriavezérlő gyakorlatilag változatlan a korábbi csúcslapkához képest, így megmarad az LPDDR5 szabvány támogatása, de a beállítható maximális effektív órajelet nem adta meg a Samsung. Ez legrosszabb esetben 2750 MHz, de valószínűleg némileg több.

A DSP-vel kombinált NPU (Neural Processing Unit) természetesen része a rendszernek, de 15-ről 26 TOPS-ra nőtt a teljesítménye, amit úgy értek el a mérnökök, hogy a korábbi kettő helyett három feldolgozótömböt építettek be.

Az IGP alapjait az új lapkánál is az ARM szállítja, méghozzá a Mali-G78 személyében, amelyet MP14-es konfigurációban tálal a Samsung, de az órajel sajnos ismeretlen. A H.264, HEVC és VP9 formátumú videók dekódolását a beépített fixfunkciós blokk 8K-s felbontás mellett 60 Hz-es frissítésig tudja kezelni, kódolás mellett pedig 30 Hz a maximum. Ez jó előrelépésnek számít, de sokkal fontosabb az AV1 formátum dekódolásának támogatása. Az ISP, vagyis a képfeldolgozó processzor a 200 megapixeles kamerákat kezeli, míg kétkamerás felvételnél a felbontás 32-32 megapixelre csökken. Mindezek mellett az IEEE 802.11ax-es Wi-Fit és Bluetooth 5.2-t is támogató Exynos 2100-nak integrált 5G-s modeme van.

A Samsung Exynos 2100 névre keresztelt rendszerchip elsőként a Galaxy S21 sorozatú okostelefonokban fog feltűnni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés