Hirdetés

Valódi LED kijelzővel állt elő a Samsung

A 4K felbontású, HDR kompatibilis Cinema Screen minden egyes pixele mögött fénykibocsátó diódák vannak.

Amikor a Samsung szűk tíz évvel ezelőtt bemutatta első LED tévének nevezett modelljeit, sokan azt hitték, ez az elnevezés azt takarja, hogy az egyes képpontok mögött egyedileg vezérelhető fénykibocsátó diódák találhatóak. Azonban a valóságban ez csak azt jelentette, hogy a diffúzorok által elosztott háttérfény forrását, azaz a CCFL fénycsöveket cserélték le LED-ekre.

Samsung Cinema Screen
Samsung Cinema Screen [+]

A vállalat most viszont a Sony példáját követve, bemutatott egy "valódi LED" kijelzőt, a Cinema Screen fantázianevű modell személyében, ahol tényleg minden pixel mögött külön ki- és bekapcsolható LED-eket helyeztek el.A dolog apró szépséghibája az, hogy ez otthoni környezetben egyelőre nem igazán használható, hiszen a kijelző 34 láb, azaz körülbelül 10,5 méteres képátlóval rendelkezik. A cég a termékkommunikációban jelzi is, hogy ezt egyelőre mozitermekbe, kiállítóterekbe, múzeumokba, vagy sportesemények közvetítéséhez szánják.

Samsung Cinema Screen
Samsung Cinema Screen [+]

A 4096 x 2160 pixeles felbontású megjelenítő képes a nagy dinamikatartományú, azaz HDR tartalmak megjelenítésére. Fényereje a Samsungtól kapott információk értelmében tízszer nagyobb, mint amit általában a mozitermekben alkalmazott vetítők produkálnak, és ezáltal azoknál valósághűbb végeredményt produkál. Viszont az is igaz, hogy a mozivásznak között pont a legkisebbek ekkorák, hiszen vannak olyan filmszínházak is, ahol ennél durván háromszor nagyobb a kép mérete. A vállalat azt is elárulta, hogy a technológiát egy újfajta hangrendszer egészíti ki, amelyet a nemrég felvásárolt Harman Professional Solutions Cinema Group fejlesztett ki a Samsung Audio Labbal karöltve. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a Samsung Cinema Screen, arra viszont mérget lehet venni, hogy az LG háza táján minimum furcsán fognak nézni a hír hallatán: a nagy rivális ugyanis néhány évvel ezelőtt ugyanezen a néven (Cinema Screen) dobta piacra felső kategóriás modelljeit.

 

 

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés