Hirdetés

Végül szorzózárral érkeztek meg a 3D V-Cache-t bevető új Ryzenek

Van azonban Precision Boost Overdrive 2, ami előrelépés a Ryzen 7 5800X3D-hez képpest.

Még január végén merült fel a pletyka, amely azt hangoztatta, hogy tuningolhatók lesznek a 3D V-Cache-t használó új Ryzenek, de a kapcsolódó hírünkben óvatosságra intettünk az adatokkal kapcsolatban. Mostanra viszont megjelent a Ryzen 9 7900X3D és 7950X3D, így kiderült, hogy mit enged meg az AMD a fejlesztések paraméterezésével kapcsolatban.

Rögtön leszögezhető, hogy a fejlesztések szorzózárasak, tehát klasszikus értelemben azért nem megengedett a tuning, de a 3D V-Cache elsőként bevető Ryzen 7 5800X3D-hez viszonyítva a Precision Boost Overdrive 2 azért elérhető. Itt olyan tuningbeállításokról van szó, amelyekre az AMD garanciát vállal, és megfelelő hűtéssel a gyárilag specifikált alapértelmezett teljesítmény fölé lehet kerülni némi extra fogyasztás árán. A finomhangolást az alaplap BIOS-ában, vagy a Ryzen Master alkalmazásban lehet elvégezni.

A klasszikus tuningot tekintve az egyetlen lehetséges mód a külső órajel-generátor használata, mivel ilyenkor manuálisan is konfigurálható egy 100 MHz-nél nagyobb ECLK frekvencia. Ez a szorzó átállításához viszonyítva nem egyszerű út, de ilyen formában lehet játszadozni a rendszerrel, nagyobb órajelet remélve. Persze figyelembe kell venni, hogy a buszórajel komolyabb emelése bizonyos hardvereknél instabil működést eredményezhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés