Hirdetés

Polaroid -egy korszak vége

Polaroid 600A tavalyi év során a Polaroid Corp. megszüntette mexikói és holland üzemeit, majd a cég idén újabb 150 munkavállalójától válik meg két amerikai gyára bezárásával. A valaha szebb napokat is megélt vállalat 1970-ben 21 000 alkalmazottat foglalkoztatott, és 1980-ban naponta 4 millió (!) készüléket készített. A fényképezőgép-gyártás már 1,5-2 éve leállt, a fő profil a polaroid filmek előállítása lett. Az Edwin H. Land által kifejlesztett technológia bő fél évszázad fotózási stílusát befolyásolta. Utánozhatatlan szín és tónusvilága már a retró egyre szélesedő tárházát gazdagítja. A téma rajongóinak azonban nem kell keseregniük, hiszen a technológiát egy új cég viszi majd tovább.

Az eredeti eljáráshoz nem, viszont a koncepcióhoz szorosan kapcsolódó eszközt jelentett be a Polaroid az idei CES-en. A ZINK (Zero INK) fantázianevű hordozható nyomtató méretei hasonlóak egy átlagos mobiléhoz. A printer USB-n és Bluetooth-szon keresztül fogadja a képeket akár a telefonunkról. Érdekessége, melyre neve is utal, hogy nem használ tintát.

ZINK

Egy új eljárás segítségével kb 30 másodperc alatt 200 millió hőimpulzust bocsát ki a különleges fotópapírra. A lap felületén 3 kompozit réteg található, melyek sárga, magenta és cián kristályokat tartalmaznak. A nyomtató ezeket hő segítségével aktiválja és színezi be, így nem kell attól tartani, hogy a friss képen nedves lesz a tinta. A készülék 2”x3”-os fényképek „előhívására” képes, ára várhatóan 149$ lesz.

A ZINK rétegei

Azóta történt

Hirdetés