Hirdetés

A Ricoh bemutatta Leica M bajonettes GXR modulját

Korábban már hírt adtunk a Ricoh Leica M bajonettes moduljának tervezetéről, most azonban hivatalossá vált az új termék, íme:

APS-C méretű képérzékelő van a Ricoh GXR legújabb moduljában, amely lehetővé teszi, hogy a legjobb minőségű Leica M bajonettes optikákat is használhassuk gépünkkel. A gyártó hivatalosan szeptember 9-én indítja útjára a GXR A12 nevű modult, amelyben 12,9 MP felbontású CMOS szenzor csücsül. Érdekesség, hogy kétféle zárszerkezet kerül az eszközbe: az egyik egy hagyományos elvű, mechanikus lesz, amely az 1/4000-180 mp közti záridőkért felel, a másik pedig egy elektronikus, amivel 1/8000 mp is elérhetővé válik. A gyártó képviselőjének, Kazunobu Saiki elmondása szerint azért hagyták meg a mechanikus zárat, mert az pontosabb záridőket tesz lehetővé, mint az elektronikus. Ellenben az elektronikus zár előnye a sokkal rövidebb 1/8000 mp-es záridő és a zajtalan működés. Ez utóbbival legfeljebb 1 mp-es záridő választható.


(forrás: Ricoh)

Többféle korrekciós funkciót építettek a modulba, melyeknek köszönhetően az egyes objektívek tulajdonságait (mint például vignettálás, színezés stb.) egyedire szabhatjuk. A manuális élességállítást is megkönnyíti a Ricoh: a fókuszmező nagyítható, de nem csupán a kijelző közepén, hanem bárhol a képen, legfeljebb 8x szorzóval. A kinagyítandó területet a kurzorokkal mozgathatjuk, választhatjuk ki. A beépített fókuszsegéd két módját választhatjuk, ahol az elektronika a témánk élesre állított részének éleit és kontrasztját kihangsúlyozva jeleníti azt meg. Mozgóképek szerelmesei is örülhetnek, hiszen az A12 lehetővé teszi az akár HD felbontású felvételek készítését is.

Csakúgy, mint maga a Ricoh GXR, az A12 modul sem lesz tucatcikk, a gyártó összesen 3000 darab legyártását tervezi. A készülék ára egyelőre nem ismert, de bizonyára nem lesz olcsó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Ricoh

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés