Hirdetés

Régiókorláttól mentes lesz az Ultra HD Blu-ray

Az nem titok, hogy az Ultra HD Blu-ray jön, és a szabvány kidolgozása a végéhez közelít, de a specifikációkkal kapcsolatban még vannak nyitott kérdések. Ugyanakkor az egyik legfontosabbnak tartott megkötést a BDA (Blu-ray Disc Association) végre eltörli.

A felhasználók mindig is küzdöttek a feleslegesen szigorított régiókorlátokkal, ugyanis ezek azt eredményezték, hogy egy bizonyos régióban vásárolt lejátszóhoz ugyanabból a régióból kellett vásárolni a tartalmat is. Ez a DVD bevezetése óta így van, de az ipar rájött, hogy ezzel nem tudják jobban védeni az adott tartalmat, csupán a tisztességes vásárlók életét nehezítették meg. Sajnos a tartalmat védő konstrukciókkal ez gyakran így van, a kidolgozás pillanatában a befektetők beleszeretnek, de végül több kárt csinál, mint hasznot.

A BDA az Ultra HD Blu-ray szabvány esetében úgy döntött, hogy megszünteti a régiókorlátokat, így a lejátszók bármilyen médiát elfogadnak. A másolásvédelem szempontjából a kiadóknak opciós lehetőségük van az adott média aktiválására, amely internet-hozzáférést igényel, de ez is régiótól független lesz, illetve nem kötelező alkalmazni. Az okosabb kiadók már valószínűleg sejtik, hogy az aktiválás sem védi majd meg a tartalmat a lemásolástól és az interneten való illegális csatornákon keresztüli terjesztéstől. Szélmalomharc volt ez eddig is, így egyszerűbb beletörődni, hogy ilyen a világ.

Az Ultra HD Blu-ray szabvány eddig ismert specifikációja:

Ultra HD Blu-ray specifikáció
Kodek HEVC MPEG-5
Maximális képfelbontás 4096x2160
Maximális képkockasebesség 60 Hz
Maximális bitráta 100 Mbps
HDR 10 bit SMPTE 2084
Támogatott színtér BT.709 / P3 / BT.2020
Szín-mintavételezés 4:2:0
Lemez maximális kapacitása 100 GB
HDCP 2.2 van
Sztereó 3D
nincs
Régiókorlát nincs
Nyolccsatornás LPCM
van
Dolby Atmos/TrueHD/Digital támogatás van
DTS:X, DTS-HD MA, DTS támogatás van

Kérdéses még a specifikáció szempontjából a Dolby Vision, a Philips HDR és a Auro-3D támogatása. Előbbi kettőre nagy esély van, míg utóbbi nem valószínű, hogy szükséges a Dolby Atmos mellé. Bár elméletben az Auro-3D jobb eredményt ad, de otthoni szinten nehezebben megoldható hangfalelrendezést igényel, mivel pontosan a felhasználó feje fölé kell egy úgynevezett VoG (Voice-of-God) csatorna.

Az Ultra HD Blu-ray egyik hátrányos pontja lehet, hogy eddig csak a 20th Century Fox jelentette be, hogy filmeket adnak majd ki az új szabványra, de a többi kiadónak még van ideje egy bejelentéssel élni, hiszen a terjedés úgyis csak a következő évben esedékes.

Előzmények

Hirdetés