Hirdetés

Recesszió ante portas

Borúsan tekint az eljövendő évezred első évére az amerikai cégek többsége, hiszen, hacsak nem történik csoda, amire persze igencsak kicsi az esély, akkor az évek óta tartó konjunktúra hosszútávra-megtorpanása elkerülhetetlen.

Hogy mindez mennyire az előzetes számítások szerint történik majd, nem tudni, de az 1999-ben elkönyvelt 26%-os növekedés 4%-os mérséklődése után, már ami az idei évet illeti, jövőre, mintegy 12%-ra eshet vissza ez a mutató, amely a gyakorlatban annyit jelent, hogy nem lesz pénz a hi-tech infrastruktúra megszokott modernizálására, amely a Ford, vagy a Kodak esetén sejthetően nem csak holmi apró érvágást jelent majd.

Az okokat, sokan az internettel magasbaröppent cégek papírjainak szárnyalásában és -talán nem minden alap nélküli- zuhanásában látják, hiszen a dollár milliárdokban mért vállalkozások mögött sokszor adósságok, és csak "számok" álltak, tényleges termékek nem.

Alan Greenspan, az amerikai Jegybank leköszönt vezére, egyik utolsó beszédében szintén nem rejtette véka alá a dekonjunktúráról szóló elképzeléseit, és az idő itt is őt látszik igazolni. A csökkenő bevételek egész biztos mély nyomot hagynak majd a jövő év pénzügyi mérlegén, de ez már csak így van, egyszer fent, másszor meg, na, pont ott..

Hirdetés