Hirdetés

Már nagyon közel van a Raspberry Pi 5

A népszerű mikroszámítógép új verziója szépen fejlődött, de az előd is négy éves, így volt honnan továbblépni.

Négy éve már annak, hogy elérhetővé vált a Raspberry Pi 4, így időszerű volt végre az utód bemutatása, amely most meg is érkezett. A Raspberry Foundation új megoldása már Broadcom BCM2712-es rendszerchipet használ, így a Raspberry Pi 5 nem ARM Cortex-A72, hanem Cortex-A76 magokat kínál, ráadásul a gyártása is a TSMC 16 nm-es node-ján készül, a korábbi 28 nm-es opció helyett.

Az új SoC négy magja akár 2,4 GHz-en is üzemelhet, továbbá a 4 vagy 8 GB-os rendszermemória már LPDDR4X szabványú, és effektív 4266 MHz-en ketyeg. Az IGP szerepét a VideoCore VII tölti be, ami 800 MHz-es órajelen ügyködik. Érdekes lépés, hogy az IO lapka is saját fejlesztésű, konkrétan a Raspberry Pi RP1-es típus, ami 40 nm-es node-on készül.

Az interfészek tekintetében a Raspberry Pi 5 sok szempontból másolja az elődöt, de újítás a HDR elérhetősége, a 15 helyett 25 wattot is támogató USB Type-C interfész, ami támogatja a Power Delivery töltési szabványt, továbbá a 40 tűs GPIO mellé egy PCI Express 2.0-s sáv is elérhető. Utóbbi az M.2 HAT (Hardware Attached on Top) adapter segítségével használható ki, így biztosítva támogatást az M.2-es eszközökhöz.

A Raspberry Pi 5 4 GB-os változata 60, míg a 8 GB-os 80 dollár lesz, a forgalmazás pedig még ebben a hónapban megkezdődik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés