Két 2,5”-es meghajtót fogad a RAIDON belső RAID modul

A RAIDON elsősorban vállalati adattároló rendszerekkel foglalkozik, de a most frissen bejelentett megoldásuk akár otthoni vagy kisirodai környezetben is elképzelhető. A MR2020 egy belső RAID tömb, vagyis nem szükséges sem az alaplap támogatása, sem egyéb hardver a merevlemezek tömbbe való rendezéséhez, az apró csomag mindent ellát. Mérete olyannyira kompakt, hogy egy 5,25”-es meghajtóhellyel beéri, ami a kép alapján, viszonyítás híján elsőre talán nem egyértelmű.

Ez úgy lehetséges, hogy az adattárolók 2,5”-esek, ami amellett, hogy kisebb helyet foglal el, a gyártó állítása szerint ebben az esetben kisebb hőtermelésük, zajkeltésük és fogyasztásuk is alkalmasabbá teszik őket ebben a feladatkörben, mint a hagyományos 3,5”-es merevlemezek. A fiókokba szerelt egységek RAID 0 vagy RAID 1 tömbbe szervezhetők, a számítógéphez egy SATA 3 Gbps csatlakozón keresztül kapcsolódik. A hátoldalán ezen kívül egy molex csatlakozó, egy 4 cm-es hűtőventilátor és egy RS232 port található, amin keresztül az MR2020 státusza monitorozható.

Előlapján a meghajtók mellett egy LCD kijelző és néhány gomb sorakozik, itt az alapvető beállítások mellett közvetlenül lekérdezhetünk különböző információkat. RAID 1, azaz tükrözés üzemmódban az esetlegesen meghibásodott egységet menet közben is kicserélhetjük (hot-swap), az új adattároló csatlakozását követően pedig néhány gombnyomás, és a rendszer automatikusan újraépíti a tömböt. Mivel ebből az egészből a rendszer számára csak egy háttértár látszik, ezért külön driver nélkül Windows, Linux és Mac OS operációs rendszer alatt is működik. A mellékelt RAIDGuide szoftver segítségével további opciók nyílnak, például könnyen beállítható e-mail figyelmeztetés, melyben bizonyos időközönként vagy egyes események (hiba) hatására megkapjuk a tömb aktuális állapotának információit. A RAIDON MR2020 megjelenési dátuma és vételára ismeretlen.

Előzmények

Hirdetés