Hirdetés

Kiterjeszti a tuningot és a Smart Access Memory-t az új Radeon Software

A 21.9.1-es szoftvercsomag a Windows 11-et is támogatja, illetve új Vulkan implementációt kínál.

Az AMD elérhetővé tette a 21.9.1-es verziószámú Radeon Software kiadást, amelynek több fontos fejlesztése is van. Ezek közül talán a legértékesebb, hogy az alábbi hírben bemutatott Smart Access Memory technológia mostantól nem csak az RDNA 2 architektúrára épülő Radeon RX 6000 sorozattal használható, hanem az RDNA-s Radeon RX 5000-es VGA-kkal is. A rendszerszintű követelményen gyakorlatilag ugyanazok: hivatalosan 500-as sorozatú vezérlőhíddal felszerelt alaplap szükséges a megfelelő BIOS megléte mellett, míg a processzor Ryzen 3000 vagy 5000 sorozatúnak kell lennie.

A vállalat szerint a Radeon RX 5000-es VGA-kon a Radeon RX 6000-es sorozathoz hasonló előnyt tud biztosítani az aktivált Smart Access Memory technológia, és mivel ugyanazokat a rutinokat használja a régebbi RDNA architektúra is, így a játékokon belül hasonlóan széleskörű a támogatottsága.

További újítás a tuningmodul továbbfejlesztése. Ha az adott gépben Ryzen processzor és Radeon grafikus vezérlő található, akkor egyrészt mindkét részegységre kérhető az automatikus tuning, másrészt mostantól a Radeon Software vezérlőpultból is túlhajtható a Ryzen processzor. Ez funkcionálisan jóval kevesebb beállítást kínál a Ryzen Masternél, de ha valaki csak egyszerűbb tuningot szeretne, akkor így is megfelelő alapnak számít. A Ryzen Master kedvelőinek természetesen nem kell aggódni, az új lehetőség semmilyen formában nem váltja majd ki a megszokott szoftvert, de annak a használata sokak számára bonyolult lehet, így az AMD szeretett volna egy egyszerűbb módot biztosítani a tuningban kevésbé jártas ügyfeleknek.


[+]

A friss eszközillesztő megfelelő profilt kínál a Deathloop című játékhoz, illetve a Call of Duty Vanguard nyílt bétatesztjéhez, de Vulkan implementáció is újabb, amely kezeli a VK_EXT_shader_atomic_float2, a VK_KHR_zero_initialize_workgroup_memory, a VK_KHR_shader_integer_dot_product és a VK_EXT_load_store_op_none kiterjesztéseket.

A fentieken túlmenően az AMD a Windows 11 előzetes verziójához is biztosítja a támogatást. Itt viszont fontos megjegyezni, hogy az egyes, Windows 11-es platformszintű képességek működése a szintén új, 3.09.01.140-es Chipset Software-hez van kötve, persze csak akkor, ha a felhasználónak AMD-s platformja van. Emiatt az utóbbi meghajtót is telepíteni kell.

A fentiek túl a csomag pár hibát is javít, amelyeket az alábbi felsorolás részletez:

  • Megszűnnek a PAYDAY 2 futtatásakor, bizonyos Radeon VGA-kkal előforduló grafikai hibák
  • A Radeon RX Vega sorozaton többet nem fognak villogni a kijelzők, ha a felhasználó két megjelenítőt úgy használ, hogy azok felbontásra és frissítési frekvenciára vonatkozó beállításai között nagy a különbség
  • A Radeon RX 5500 XT VGA-k mostantól nem fognak a szükségesnél nagyobb memória-órajelen üzemelni terheléstől mentes állapotban, ha az adott kijelzővel egy specifikus felbontás és frissítési frekvencia került beállításra
  • Sikerült orvosolni az Assassin’s Creed Odyssey, bizonyos Radeon VGA-kkal előforduló stabilitási problémáit

A 21.9.1-es verziójú, frissített Adrenalin 2020 családba sorolt drivercsomag a 64 bites Windows 10 operációs rendszert támogatja, és a Radeon RX 400, 500, 600, Vega, VII, Pro Duo, 5000, 6000, illetve Pro szériás grafikus kártyákhoz, továbbá a legalább negyedik generációs GCN dizájnt használó mobil Radeonokhoz telepíthető, illetve támogatja még a Vega architektúrára épülő IGP-vel rendelkező Ryzen és Athlon APU-kat is. A notebookokhoz az AMD általános terméktámogatást kínál, vagyis a csomag telepíthető a megfelelő hardverekkel rendelkező noteszekre, de az egyedi, specifikus funkciókért nem felelnek, ezekhez továbbra is külön terméktámogatás szükséges az adott rendszer gyártójától.

A Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 21.9.1-es szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció letölthető az AMD szerveréről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés