Hirdetés

Minimalista telepítést is kínálhat a jövőben a Radeon Software

Az idei évre tervezett nagyobb frissítés a modularitást is számításba veszi, ugyanis egészen nagyra hízott, illetve hízik a rendszer.

Az AMD az utóbbi években minden esztendő végére tartogatott egy nagyobb meghajtófrissítést, amely az elmúlt időszakokban leginkább az új funkciókra fókuszált. Ezekből most sem lesz hiány, de a Radeon Software úgymond kitömésével előkerült egy probléma, maga a csomag egészen nagyra hízott és hízik folyamatosan.

A temérdek funkció ráadásul nem feltétlenül hasznos az ügyfeleknek, például nem biztos, hogy mindenki használja a ReLive-et, az Overlayt, a Chillt, az Anti-Lagot, a Boostot, a Radeon Image Sharpeninget, a WattMant, nem beszélve a közösségi élményt megcélzó opciókról, az AMD Linket már nem is számolva. Sőt, olyan dolgok is el vannak rejtve a meghajtóban, mint a mesterséges intelligenciára épülő felskálázó modul, amely Windows 10 operációs rendszeren a felhasználó képeit és videóit tudja nagyobb felbontásúvá konvertálni. Utóbbi lehetőség létezéséről alig tudnak az ügyfelek, miközben kérdés nélkül települ.

A fentiek miatt már javában tesztel a cég egy olyan Radeon Software verziót, amely modulárisan épül fel, vagyis nem lesz kötelező a nem használt funkciókat telepíteni. Információink szerint készül egy minimalista telepítési mód, illetve egy olyan opció, amivel konfigurálni lehet, hogy mi működhet a rendszerben és mi nem.

Mindez valószínűleg a játékosok többségének nem lesz annyira fontos, de irodai szinten hasznos lehet, hiszen ott azért nem sokra lehet menni a játékokra szabott fejlesztésekkel, ezek jobb ha fel sem kerülnek a gépre.

A funkcionális újítások tekintetében úgy tudjuk, hogy a Radeon Anti-Lag és Boost kap frissítéseket, illetve több információt biztosít majd a Performance Overlay szolgáltatás is. Emellett az AMD át fogja dolgozni a vezérlőpult segédletét, hogy könnyebb legyen benne eligazodni, így a nem túl szem előtt lévő képességeket is megtalálhatják majd a felhasználók. Mindezeken túl azt is megtudtuk, hogy az AMD HSA implementációjának számító ROCm szoftvercsomag beépítése is aktívan zajlik. Ez jelenleg csak Linux operációs rendszerre érhető el, és a Windows 10 nem is kapja majd meg a teljes funkcionalitást, köszönhetően annak, hogy az operációs rendszer még nincs felkészülve arra, hogy a grafikus vezérlőt a központi processzor teljes értékű társaként kezelje, de a lehetőségek egy része le lesz portolva. Sajnos a pontos technikai háttér itt még ismeretlen.

Az egyéb újításokról nincs hír, ezek valószínűleg később jelennek majd meg a tesztmeghajtókban, de a nagyobb fejlesztéseket az AMD eléggé védi, így az ezeket tartalmazó eszközillesztők nem igazán kerülnek a vállalat falain kívülre, ami eléggé megnehezíti az információszivárgást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés