Hirdetés

Windows 7-en nem fog működni a Radeon RX Vega HBCC módja

Ki kellene hozzá cserélni a WDDM egyes részeit, de a Microsoft erre nem hajlandó, így a támogatás a jövőben is a Windows 10-re korlátozódik.

A Radeon RX Vega sorozat egyik legfontosabb újításának a HBCC számít, amiről az alábbi cikk második és harmadik oldalán részletesen írtunk. Egy dolog azonban akkor még nem volt tisztázott, nevezetesen a meghajtóban aktuálisan beállítható HBCC memóriaszegmens függősége az operációs rendszertől. Azt lehetett látni magából az eszközillesztőből is, hogy ez mód csak Windows 10 alatt aktiválható, de az AMD nem egyértelműsítette, hogy az egész csak időhiány miatt alakult így, vagy a Windows 7 eleve alkalmatlan erre a képességre.

Mára sikerült kiderítenünk, hogy a Windows 7-tel van probléma, ugyanis az operációs rendszerre elérhető WDDM 1.2 csak szegmentált fizikai címzést támogat, márpedig a HBCC működéséhez mindenképpen virtuális címzésre van szükség. Ez viszont a WDDM 2.0-tól kezdve érhető el, ami a Windows 10 kiváltsága. A probléma egyszerűen áthidalható lenne, ha a Microsoft hajlandó lenne visszaportolni a WDDM 2.0-t a Windows 7-be, de ezt eddig se tették meg, és gyakorlatilag biztos, hogy a jövőben sem fogják.

A 24 "gigabájtosított", 8 GB-os HBC-vel rendelkező Radeon Rx Vega 64
A 24 "gigabájtosított", 8 GB-os HBC-vel rendelkező Radeon Rx Vega 64 [+]

A fentiek nem csak a jelenleg használható exkluzív cache módra igazak, mivel ugyanez fog vonatkozik a később érkező inkluzív cache módra is. Utóbbi csak azért nem kap figyelmet, mert ma még hiányzik a meghajtóból az erre vonatkozó támogatás, illetve ez a hierarchikus lapozást lehetővé tevő mód eleve nem aktiválható általánosan, vagyis kifejezetten a DirectX 12 és Vulkan API-t használó játékokhoz készült. Az inkluzív cache móddal a fejlesztőknek nem szükséges a Vega architektúrához optimalizálni a manuális memóriamenedzsmentet, egyszerűen csak a program oldaláról kérhetik ezt a működési formát, és a hardver automatikusan megoldja a vezérlést.

Persze a valóságban a manuális memóriamenedzsmentet úgy sem ússza meg egy fejlesztőstúdió sem, mert a korábbi hardverek ilyesfajta, "csak kérni kell és szimplán működik" jellegű megoldásokat nem kínálnak erre a bonyolult problémára, viszont a programozóknak az is hatalmas segítség, ha csupán pár GPU-t le tudnak húzni az optimalizálásra váró hardverek listájáról, már csak azért is, mert így nagyobb figyelmet kaphat a többi architektúra, amelyeknek nagy szükségük van erre.

Végeredményben tehát a Vega 10 kódnevű GPU-ra épülő hardverek az egyik legfontosabb újítást sosem tudják majd használni Windows 7 alatt, így mindenképpen a Windows 10 ajánlott hozzájuk. Hosszabb távon persze ennek nincs különösebb jelentősége, mivel a hardver üzemképes a HBCC memóriaszegmens aktiválása nélkül is, maximum úgy fog működni, mint egy hagyományos VRAM-mal rendelkező VGA, így ha elfogy a GPU melletti fedélzeti memória, akkor az egyes allokációk törlése egy apró akadást, illetve sebességcsökkenést fog jelenteni a programokban. A HBCC memóriaszegmens aktiválása leginkább ettől a kellemetlen jelenségtől menti meg a felhasználókat. Mindemellett az inkluzív cache módot zömében úgyis azok a programok használják majd, amelyekhez mindenképpen szükséges legalább a WDDM 2.0, így pedig a Windows 10 telepítése sem kerülhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés