Hirdetés

Már a nyáron befuthat a Radeon HD 7000?

A Digitimes még április első felében írt arról, hogy az AMD májusban megkezdi az első Southern Islands termékcsaládba tartozó GPU tömeggyártását. A hírre sokan felkapták a fejüket, ám meglehetősen hihetetlen, hogy az új generációs Radeon ennyire gyorsan elkészült volna. A pletykák birtokában utánajártunk a dolgok jelenlegi állásának, és szerencsére nem futottunk felesleges köröket. Az AMD sajnos egyetlen információt sem erősített meg, ami természetesen várható volt, hiszen az új termékek még nincsenek bejelentve. Annyit azonban megtudtunk, hogy a június közepén esedékes Fusion Developer Summit alkalmával Eric Demer, a vállalat alelnöke és technológiai igazgatója egy előadást tart az érdeklődőknek, ahol a Radeonok architektúrájának evolúciójáról lesz szó beleértve a következő lépcsőfok részletezését is. Ennek megfelelően az AMD némi előzetessel szolgálhat a készülő Southern Islands generáció újításairól.

A hivatalos információk tehát egy szóval sem említik a tömeggyártás megkezdését, ugyanakkor számos nem hivatalos forrás számolt be arról, hogy a TSMC-nél már elkészült egy Southern Islands termékcsaládba nevező lapka első szilíciumverziója, vagyis az AMD már rendelkezik egy alapstruktúrával, amire felépíthető egy kísérleti gyártás a tesztelés céljából. Amennyiben a termék első verziója kifogástalan, és a TSMC 28 nm-es HP gyártósora alkalmas lesz az elfogadható mennyiség előállítására, akkor a tömeggyártás valóban megkezdődhet május végén.

A Digitimes információi valószínűleg erre a meglehetősen optimista előrejelzésre épültek, ám nem szabad kizárni a lehetséges problémákat a gondolatmenetből. Könnyen előfordulhat, hogy az aktuális szilíciumverzió nem alkalmas tömeggyártásra, ami alapvetően egy új gyártástechnológia bevezetésénél nagyon is gyakori szokott lenni. Ezen bőven elcsúszhat az előzetesen felvázolt májusi időpont, hiszen új revízióra van szükség, aminek a kivitelezése legjobb esetben is két-három hónapba telik. Ez ugyan még mindig jelentheti a tömeggyártás augusztusi megkezdését, de ebben az esetben a nyári start már kizárva, hiszen a termék kereskedelmi bevezetése is heteket vesz igénybe. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gyártást a TSMC végzi, és a gyártósorok hatékonyságán is sok múlik. A vállalat már az FPGA-khoz alkalmaz kísérleti gyártást, de itt GPU-ról lenne szó, ami alapvetően jóval bonyolultabb logikai áramkörökből áll.

Az adatokat és a lehetséges problémákat összegezve a Digitimes információi nagyon is optimista nézetben születtek. Reálisan mérlegelve a lehetőségeket az első Radeon HD 7000-es lapka tömeggyártását nagyon nagy valószínűséggel nem kezdik meg májusban. Minden bizonnyal már létezik egy szilíciumverzió, amire természetesen lehet építkezni, de sokkal nagyobb a valószínűsége a termék őszi bevezetésének, mint a több helyen is híresztelt nyári debütálásnak. Ettől függetlenül persze lehetnek működő példányok a Fusion Developer Summiten, vagy akár a Computexen is, de a kereskedelmi starthoz rengeteg lapka kell, amihez ki kell alakítani a megfelelő infrastruktúrát, és ez bizony hónapokba telik.

Szintén érdekes dolog a bérgyártó kérdése, hiszen az AMD választhat a TSMC és a GlobalFoundries között. Nagyon valószínű, hogy a Southern Islands generáció lapkáit a TSMC fogja gyártani, ami arra vezethető vissza, hogy a tajvani vállalat nagyobb gyártókapacitással rendelkezik, tovább a GlobalFoundries 28 nm-es HP gyártósorait az AMD az új Deccan platformhoz készülő APU-kkal fogja terhelni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés