Hirdetés

Radeon HD 2900 XT: gubancok a HD-gyorsítás körül

Az R600 kódnevű, ATI Radeon HD 2900 XT néven piacra került grafikus gyorsító, illetve a HD 2000-es széria idejekorán beharangozott kisebb (RV630, RV610) tagjai kapcsán az AMD több technológiai újdonságról is lerántotta a leplet. Ezek egyike az Avivo HD, vagyis az a technológia, melynek feladata a videók kezelésének támogatása, ideértve – ahogy a vállalat honlapján olvasható – a nagy felbontású H.264/AVC, VC-1, DivX és MPEG-2 videók dekódolásának gyorsítását is. Az Avivo HD bemutatásánál az AMD külön kitér a központi processzort tehermentesítő, az ATI Radeon HD 2000-es sorozatú (sic!) grafikus chipek részét képező Unified Video Decoderre (UVD), mely a fenti feladatot hardveresen látja el.

Ha valaki a megfogalmazásból arra következtetne, hogy az Avivo HD és az UVD minden esetben együtt jár, netán az UVD minden Radeon HD 2000-es GPU része, azzal rossz hírt kell közölnünk – ez bizony nincs így. A kiadott sajtóanyagokban az AMD egyébként valóban azt közli, hogy az UVD a Radeon HD 2400 és HD 2600 sorozatú grafikus processzorok alkotóeleme. A tipikusan HD DVD-n vagy Blu-ray korongon érkező nagy felbontású videók lejátszása kapcsán a gyártó a HD 2900-ról csupán annyit ír, hogy feldolgozókapacitása kitűnő videominőséget biztosít, meg persze támogatja a HDCP másolásvédelmet is. Ebből sokan arra jutottak, hogy az UVD része az R600-nak is, mi inkább arra hajlottunk (és hajlunk), hogy az UVD funkcionalitását valamilyen módon a grafikus processzor shaderei emulálják.

A kérdést a Tech Report melegítette fel újra. A lap egyik szerkesztője a HD 2900 XT videolejátszási képességeit vizsgálva arra lett figyelmes, hogy egy HD DVD lejátszásakor az erőteljes Core 2 Extreme X6800 processzor terhelése is 40–50 százalék körül alakult, azaz jóval nagyobb volt, mint amit a GPU hardveres gyorsító funkciója mellett az ember elvárna. Scott Wasson kapcsolatba lépett az AMD-vel, ahonnan azt a felvilágosítást kapta, hogy az UVD nem része az új chipnek, vagyis a CPU-terhelés mértékének valóban nagyjából az előző generáció szintjén kell alakulnia. A levél megerősítette, hogy az R600 videolejátszási képességei lényegében a Radeon X1950-ének felelnek meg.

A nagy felbontású tartalmak dekódolását elsősorban ott érdemes hardveresen gyorsítani, ahol a középkategóriás videokártyák és a hozzájuk társuló, vélhetően szintén nem a legdrágább típusok közül kikerülő központi processzorok esetleg nehézségekbe ütköznének – körülbelül így hangozhat az AMD érvelése. Ezt az elvet követi egyébként az NVIDIA is, mely G84 és G86 kódjelű lapkáiba (GeForce 8600, 8500) építette be elsőként a Video Processor 2 és Bitstream Processor névre keresztelt videofeldolgozó egységeket. Ez a koncepció minden további nélkül el is fogadható, csak az AMD esetében kissé úgy tűnik, mintha szándékosan elsumákolták volna a dolgot. Miközben a HD 2400 és HD 2600 adatainál ott virít az UVD felirat, a HD 2900-nál erről egy szó sem esett (sem pro, sem kontra), az Avivo HD és az UVD leírásánál pedig csak általánosságban emlegetik a HD 2000-es családot – nem csoda, ha sokan evidensnek vették, hogy az UVD része az R600-nak is.

Az AMD taktikájának egyébként valószínű oka – erre utal például a DailyTech írása –, hogy az R600-as lapkán valamilyen formában valóban ott van a HD-gyorsítási képesség, azonban egyelőre nem készült olyan driver, illetve videolejátszó szoftver, amelyik ezt ki tudná aknázni. A TechReport szerint a HD-támogatással kiegészített meghajtóprogram már a jövő héten megérkezhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés