Hirdetés

Radeon 9700 + Voodoo 5 + 3DMark 2001

Az R300 kódnéven futó grafikus mag bizony az adott technológia korlátait feszegeti. Rengeteg tranzisztor, 0.15 mikronos gyártási technológia (a 0.13 mikronosat nem merte megkockáztatni az ATI, főleg a kiforratlanság miatt). Ezt bizonyítja az is, hogy rengeteg energiát használ föl.

Ezért a kártya jobb felső sarkában egy olyan komponenssel találkozhatunk, amit eddig csak floppy meghajtókon láthattunk. Bizony, a kislemez meghajtók tápellátását biztosító tűkről van szó. Ilyen kiegészítőre csak a sokat fogyasztó kártyáknak van szüksége, mint amilyen a rövid életű Voodoo 5 is volt. Sajnos az a kártya megbukott (nem mintha ez ezúttal bármire is predesztinálná a Radeon 9700-at).

Ezen kívül 3DMark 2001 eredmények is terjengenek a neten. Illetve nem is pontos mérések, hanem összehasonlítások. A források szerint a Radeon 9700 képes lesz elérni 15000 pontot, míg az nVidia csúcsterméke, a Gef4 Ti4600 11000 körüli értékeket tud csak felmutatni. Ez pedig jókora előny, főleg, hogy a Radeon 9700 a legjobb esetben is csak béta driverekkel üzemel.

Azonban több elemző is kételkedik abban, hogy ezek a kártyák szeptemberre valóban minden bolt polcán ott lehetnek. Az ATI már többször is csúszott a határidővel, és egyesek úgy vélik, hogy a Radeon 9700 sem eléggé kiforrott a nyár végi bemutatóhoz. Ezek persze csak pletykák, a tényeket maga az élet fogja megmondani, azonban azt már most lehet tudni, hogy kellemesek lesznek az őszi hetek VGA szempontjából...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés