Hirdetés

Rácuppant a Grace és Hopper párosítására az USA

A Venado nevű szuperszámítógépet a Los Alamos National Laboratory építi.

Az NVIDIA és az Los Alamos National Laboratory bejelentette, hogy megépítik az USA-ban a Venado nevű rendszert, ami állításuk szerint 10 EFLOPS-os AI teljesítményt kínál majd. Szokás szerint itt nehéz meghatározni, hogy milyen a rendszer valós teljesítménye, hiszen nem ismert az adattípus, amelyre az előbbi adatot megadták, illetve azt sem tudni, hogy a structural sparsity számításba lett-e véve, vagy sem.

A legtöbb készülő szuperszámítógép várható sebességét 64 bites lebegőpontos értékre számolják ki, de az NVIDIA korábban már többször eltért ettől, és az AI teljesítményt eddig 16 bites lebegőpontos adattípusra közölték structural sparsity mellett. Gyaníthatóan most is erről van szó, de hivatalos megerősítést nélkül ezt nem lehet biztosan leírni.

A Venado ugyanazt a HPE Cray EX konfigurációt használja, amit a tavasszal már bejelentett Alps nevű szuperszámítógép, vagyis NVLink-C2C interfésszel összekötött Grace CPU és Hopper gyorsító kombinációjából áll. Amennyiben feltételezzük, hogy az NVIDIA az AI teljesítményt ugyanúgy számolja a szóban forgó platformon belül, akkor a már leleplezett Alps-hez viszonyítva nagyjából feleolyan gyors lesz a Venado.

A Los Alamos National Laboratory már elkezdte építeni a nagyvast, és várhatóan a következő évben áll majd üzembe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés