Hirdetés

R.I.P. Intel Xeon 2GHz!

Az ok rejtélyes, hiszen a Foster magos 2GHz-es Xeon mindössze a dual processzoros támogatásban különbözött volna az asztali P4 2GHz-től... arról pedig tudjuk, hogy él és virul. Akkor mégis miért?

A választ maga az Intel adja meg: előrébb hozták a Prestonia magos 2.2GHz-es Xeon processzor megjelenését (a Prestonia a Northwoodnak felel meg, ha szerver-desktop hasonlattal akarunk élni). A Prestonia ugyanis már 512KB L2-es cache-sel érkezik, ami szervereknél még akár kevés is lehet, de a korábbi 256KB-hoz képest mindenképp fontos különbség (fogalmazzunk úgy, hogy 256KB L2-es cache vicc egy szerver processzorba)! További előny az SMT (Simultaneous Multi-Threading, kedvenc nevén Jackson MT, azaz hardveres támogatása a többszálas működésnek), a kisebb fogyasztás (0.13 mikronos gyártás miatt), valamint a megnövekedett órajel.

A szerver piac úgy is elég konzervatív, az egyes új procikat akár hónapokig tesztelhetik, és velünk, lelkes vásárlókkal ellentétben a cégek nem rohannak a boltokba, amint kijött egy 100MHz-vel gyorsabb proci. Mi is épp egy szerver upgrade alatt állunk :), és őszintén szólva utána évekig nem szándékozunk ránézni sem a gépre...

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Hirdetés