Hirdetés

Filmekben használt technológiát vet be a Quantum Break

A Microsoft Xbox One konzoljára készülő Quantum Break című alkotás amellett, hogy játékmenetben is érdekesnek ígérkezik egy igen figyelemreméltó technológiát is bevet a minél élethűbb rombolhatóság érdekében. A játékot fejlesztő Remedy a filmekből merített ötletet, illetve konkrétan a technológiát is onnan emelték át. A DMM Playback rendszer ugyanis számos filmben felel a valósághű anyagfizika biztosításáért. Többek között az X-Men: Az elsők yachtos jelenetében a hajó széttöréséért, illetve az Acélember című filmben végrehajtott pusztításért, ami önmagáért beszél.

A DMM Playback lényegében előre eltervezett eseményekhez használható. A tartalom a fejlesztőeszközök segítségével elkészíthető, így a jelenetet már csak le kell játszani a játékon belül. A valós idejű számításért a központi processzormagok és az integrált grafikus vezérlő közösen felel, egymással szoros munkamegosztás mellett. A rendszerben 14 anyagtulajdonság különböztethető meg, így a szimuláció során a DMM figyelembe veszi, hogy az egyes anyagok hogyan viselkednek a terhelés hatására, és aszerint törnek szét, vagy nyúlnak meg, ha az anyag jellegzetessége, illetve konkrétabban a fejlesztő ezt kívánja.

A DMM Playback képességeit tökéletesen bemutatja a fenti videó, amelynek közepén egy hajó lényegében bezúz egy hidat, mindezt igen realisztikus fizikai szimuláció mellett. Bár ennek a minősége azért nem éri el az említett filmekben használt szintet, de ez mégiscsak egy valós időben futó játék, így figyelni kell arra, hogy a számításokért felelős hardver erőforrásai végesek. Legalábbis egy renderfarmhoz képest mindenképpen.

A Pixelux által fejlesztett DMM Playback egyébként nem csak Xbox One-on működik, így használható a többi új generációs platformban is, megemlítve a PlayStation 4-et, illetve a kellően erős és megfelelő tudással rendelkező PC-ket. Arról azonban még nincs adat, hogy a Quantum Break című alkotás mellett más játék használja-e a filmeknél bevált rendszert. Idővel ez talán megváltozik, ha a Remedy bebizonyítja, hogy a hardverek elég erősek a technológia alkalmazásához.

Előzmények

Hirdetés