Hirdetés

Két olcsóbb Snapdragont is bejelentett Kínában a Qualcomm

Az sanghaji Mobile World Congress alkalmával a Snapdragon 450 és Snapdragon Wear 1200 rendszerchipek vannak terítéken.

Már másodszor rendezik meg a sanghaji Mobile World Congress eseményt, amelyen természetesen a Qualcomm is részt vesz és a régió piaca miatt elsődlegesen az olcsóbb rendszerchipek játsszák a főszerepet. A vállalat egy okostelefonokba és egy viselhető eszközökbe tervezett lapkát mutatott be, amelyek ha gyorsak nem is, de mindenképpen megfizethetők lesznek.

Az okostelefonok és tabletek piacára a Snapdragon 450 érkezik, amely a Snapdragon 435-öt váltja. Ugyanakkor a dizájnja jóval közelebb áll a Snapdragon 625-höz, mondhatni ennek a kistestvérének tekinthető, hiszen a Samsung 14 nm-es LPP node-ján készül, és a főbb részegységeket tekintve ugyanazok találhatók benne. Az új fejlesztés ennek megfelelően az ARM Big.Little koncepciójára épít, méghozzá heterogén többmagos dizájnnal és két darab négymagos ARM Cortex-A53-ös klaszterrel. A magok maximális órajele egységesen 1,8 GHz, de így is van különbség az egyes klaszterek között, mivel az egyiket a teljesítményre, míg a másikat az alacsony fogyasztásra paraméterezték.


[+]

A memóriavezérlő LPDDR3 szabványú lapkákat fogad, míg a memóriabusz szélessége 32 bit. Az IGP szerepét az Adreno 506 tölti be, és a Snapdragon 450 még az X9-es LTE modemet is megörökölte a nagyobb testvérétől, ahogy a QuickCharge 3.0 töltőszabvány támogatását is. Eltérő azonban a multimédiás segédprocesszor, mivel az új SoC kisebb felbontású, egészen pontosan Full HD-s H.264 és HEVC tartalmakkal bánik el, utóbbi esetben csak dekódolás erejéig, továbbá a két ISP 13 megapixeles, kombinálva pedig 21 megapixel érhető el, ami szintén elmarad a Snapdragon 625-től.

A viselhető eszközök számára a Snapdragon Wear 1200 lesz az újdonság, amely a korábban bemutatott Snapdragon Wear 1100 továbbfejlesztése. Itt még mindig a piac igényeinek felmérése zajlik, mivel nagyon fontos, hogy a rendszerchipben ne legyenek olyan funkciók, amelyeket a termékek amúgy nem használnának ki. Ezek ugyanis csak az üzemidőt csökkentik, miközben a célzott eszközök annyira picik, hogy az akkumulátor mérete rendkívül korlátozott.

A Wear 1200 éppen ezért gyakorlatilag ugyanaz, mint a Wear 1100, csupán a Cortex-A7-es mag órajele lett 1,2 GHz-ről 1,3 GHz-re növelve, viszont az integrált modem tekintetében a Qualcomm levette 3G-s opciót. Az új SoC már az alapnak tekinthető 2G (E-GPRS) funkcionalitással, illetve az LTE Cat M1 és NB1 szabványok támogatásával van szállítva. Ezek tulajdonképpen az ideális konfigurációt képzik a viselhető eszközök területén, mivel így a fogyasztás gyakorlatilag teljesen minimalizálható, ami jelentősen növeli majd az üzemidőt. A szegmens szereplőit elsődlegesen az LTE Cat M1 és NB1 érdekli, tehát a Qualcomm lényegében az aktuális igényeket lefedi, ráadásul elsőként.

Más szempontok tekintetében a Wear 1200 megegyezik az Wear 1100-zal, tehát a rendszerchipben ott a Qualcomm iZat Gen 8C jelzésű egysége, amely a GPS, GLONASS, Galileo és BeiDou műholdrendszerekkel kompatibilis, mindemellett a Bluetooth 4.2 LTE és az IEEE 802.11b/g/n/ac-s Wi-Fi modul sem maradt ki.

A Snapdragon 450 és Snapdragon Wear 1200 SoC már rendelhető a partnerek számára, és várhatóan az első olyan eszközök is megérkeznek idén, amelyek az új lapkák képességeit kamatoztatják.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés