QNAP blog: biztonsági mentés helyileg

Bemutatjuk a hálózati adattárak egyik legfontosabb feladatának működését a QNAP eszközein.

Amellett, hogy központilag tároljuk és hálózaton megoszthatjuk adatainkat, egy NAS leglényegesebb funkciója, hogy saját számítógépünkön tárolt adatainkról és egyéb állományainkról készített biztonsági mentést tárolhassnuk rajta. Nyilván megtehetjük azt, hogy időnként a fontos dolgokat tartalmazó mappát a NAS-ra másoljuk, de ez nem a legkényelmesebb megoldás. A QNAP a NetBak alkalmazást ajánlja erre a feladatra, de természetesen hálózati tárolói együttműködnek a legtöbb archiváló szoftverrel.


[+]

A NetBak egyszerű és nagyon könnyen használható kis szoftver, aminek egyetlen apró baja, hogy magyarul nem tud a kezelőfelülete. Windows-alapú számítógépre telepítve azonnal belekezdhetünk az adatmentésbe vagy éppen visszaállításba a nagyon egyszerű varázsló segítségével, ahol a kiindulás és cél mappát (vagy egyéb tárhelyet) kell csak megadni. A mentés vagy visszaállítás azonnal, egy gombnyomásra megtörténik. A NetBak csak egyszerű másolást végez, az elraktározott adatokat nem kódolja.


[+]

További lehetőségeket kínál a fejlett nézet, itt található az automatikus és az időzített mentés. Az előbbivel a beállított tárterületek folyamatosan és önműködően mentésre kerülnek, az időzített mentésnél pedig megadott archiválási feladatok zajlanak le értelemszerűen a kiválasztott időpontban, a megadott rendszerességgel, például naponta, hetente vagy havonta. Ezt az egyszerű szoftvert alapvetően saját hálózaton történő mentéshez ajánlják, de beállíthatunk távoli WebDAV vagy FTP elérést is. (Ezeknek mikéntjével és a felhős mentési lehetőségekkel a következő bejegyzésben foglalkozunk majd.)



[+]

Apple számítógépeknél az Időgép (Time Machine) révén az operációs rendszerben támogatott a biztonsági archiválás, ennek mentési területét pár kapcsoló segítségével áttehetjük hálózati adattárunkra. A QNAP NAS-ok többségének az előlapján van egy USB csatlakozó és mellette egy gomb, melyek segítségével könnyen és gyorsan készíthetünk mentést mondjuk egy pendrive tartalmáról, de a fordított irány is lehetséges, a NAS kiválasztott állományait is magunkkal vihetjük a flash tárolón.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Előzmények