QNAP-AMD nász: megjelentek a TVS-x73-szériás NAS-ok

Négy, hat és nyolcrekeszes kivitelben kaphatók az elegáns, négymagos AMD processzort tartalmazó, nagytudású hálózati tárolók.

A TVS-x73-szériás NAS-okat az SMB (kis- és középvállalkozások, Small and Medium Business) kategóriába sorolta a QNAP, akárcsak a TVS-x63-as sorozatot, mely a most bemutatott modelleknek a már másfél éve piacon lévő elődje. A megjelent TVS-473, TVS-673 és TVS-873 jelzésű modellek – amelyek a típusszám első számjegyétől függően 4, 6 és 8 rekeszes megoldások – az elődök által megkezdett utat folytatják. A hasonlóságot le sem tagadhatják, és ez nem csak a külsőre igaz, hanem a belsőre is. A specifikációban az elődökhöz hasonlóan négymagos beágyazott AMD APU köszön vissza.

A hardveres alapot az AMD Excavator processzormagokat tartalmazó Merlin Falcon kódnevű, beágyazott piacra szánt SoC APU-ja adja, egészen pontosan az RX-421BD jelzésű opció, amelynek négy darab 2,1 GHz-en (turbóval legfeljebb 3,4 GHz-en) üzemelő magja van egy GCN3 architektúrára épülő, 512 darab shader processzorral felszerelt Radeon R7 IGP és számos fixfunkciós gyorsító mellett. A memória tekintetében van 8, 16 és 64 GB-os kétcsatornás DDR4-et tartalmazó opció is, aminél a kisebbek is utólag 64 GB-ra bővíthetők két SO-DIMM foglalat révén.


[+]

Alapfelszereltség a négy darab Gigabit Ethernet port, illetve ez a széria is kapott négy darab USB 3.0-s csatlakozót, valamint dupla HDMI kimenetet. Elhelyeztek két x4-es PCI Express 3.0 bővítőfoglalatot is, amibe kiegészítőkártyát téve még egy 10 GbE SFP+ LAN port is nyerhető, ráadásul az egyikbe már alapból betettek egy Type-A kimenetes USB3.1 kártyát. A menet közben is eltávolítható HDD rekeszek telítődése esetén, amennyiben kevés lenne a tárolóhely, lehetőség van az UX-800P vagy UX-500P tárolóegységgel bővíteni a rendszert. Emellett további opció a virtuális JBOD használata is, amivel más QNAP NAS-ok kapcsolhatók össze virtuális meghajtókba, kötetekbe. A vállalati felhasználáson felül multimédiás feladatokat is magabiztosan elláthatnak az egységek, ugyanis távirányítót is mellékel hozzájuk a gyártó, de jack audiocsatlakozót is találunk rajtuk.

Az új TVS-x73-szériás QNAP NAS-ok lényeges extrája, hogy hardveres gyorsítás mellett transzkódolják a tárolt, akár 4K UHD felbontású H.264 videókat. Ez részben fixfunkciós blokk, részben pedig az integrált grafikus vezérlő segítségével történik. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a processzoridő felszabadul, így gördülékenyebb lehet a feldolgozás. Operációs rendszerét a legújabb QTS 4.3 adja, így szoftveresen, valamint hálózati- és szerverszolgáltatások terén mindent tud, amit a gyártó többi SMB NAS egysége. A QNAP hivatalos árat még nem közölt, de a friss hálózati adattárak szállítása már megkezdődött.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények