Hirdetés

QBM memóriamodulok az OCZ-től

Az OCZ Technologies bejelentette, hogy a jövőben QBM (Quad Band Memory) modulokat fog gyártani, illetve bevizsgálni. Ezek az új DDR memóriák elsőként a 2003 első felében megjelenő VIA PT600-as chipsetben lesznek használhatók (Pentium 4 mellett).

Az OCZ QBM-533 és OCZ QBM-667 modulokat a gyártó még 2003 első félévében kívánja megjelentetni, melyeket rövidesen követ az OCZ QBM-800 modul. Technikai oldalról vizsgálva az újdonságokat, nagyon ígéretesek. Lássuk, mit tudnak!

  • OCZ QBM-533: 4.2 GB/sec maximális átviteli sebesség egycsatornás, 8.4 GB/sec kétcsatornás módban.
  • OCZ QBM-667: 5.4 GB/sec átvitel egycsatornás, 10.8 GB/sec kétcsatornás üzemmódban.
  • OCZ QBM-800: 6.4 GB/sec maximális átviteli sebesség egycsatornás, 12.8 GB/sec kétcsatornás módban.


Sajnos a piacon mégsem látszik biztosnak a QBM jövője. Az első ok, amiért erre a következtetésre kell jutnunk, az az, hogy az új technológiával készülő memóriák kezdetben drágák lesznek. Mondhatnánk, hogy rendben, de a technológia terejedésével csökkenhetnek az árak, ám az elterjedést több tényező is akadályozhatja.

Az egyik ok az, hogy a VIA PT600 lesz az első olyan chipset, ami a QBM modulokat támogatja, a VIA-nak pedig igen kicsi a részesedése a Pentium 4 lapkakészletek piacán. Az Intel és a SiS pedig egyelőre nem tervezik a QBM memóriák támogatását. Persze ha a VIA+QBM megoldás együttesen olcsóbb lenne a riválisoknál, lenne esélye az elterjedésre. De sajnos ez sem valószínű, hiszen az i865PE és az i875P kétcsatornás módban szintén 6.4 GB/sec memóriasávszélességet biztosít, ugyanannyit, mint az egycsatornás QBM-800 megoldás. Márpedig nem tűnik valószínűnek, hogy egy 512 MB-os QBM-800 modul olcsóbb legyen két, 256 MB-os, egyszerű PC3200 DDR SDRAM modulnál. A VIA PT600 köré épülő alaplapok sem lesznek számottevően olcsóbbak a konkurenseknél, így egyelőre nem tudunk nagy jövőt jósolni ennek a technikának. A képet tovább árnyalja, hogy a VIA nem rendelkezik a Pentium 4 chipsetek gyártásához szükséges licenszekkel. Valószínűleg inkább a hardver fanatikusok fognak csak QBM memóriát használni, legalábbis kezdetben.

Nem érdemes persze egy technológiát még a megszületése előtt eltemetni, hiszen még számos - jelenleg nem ismert - esemény történhet, melyek megváltoztathatják a mostani kilátásokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • OCZ

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés