Hirdetés

Problémásak a Seagate legmodernebb merevlemezei

Augusztusban vált elérhetővé a Barracuda 7200.11 család legnagyobb, 1,5 TB tárkapacitású modellje. Szeptember végétől kezdve a Seagate saját fórumain több felhasználó is jelezte, hogy valami nem stimmel a meghajtókkal. Médiafájlok lejátszásakor vagy akár másolás közben is számítógépük hosszú másodpercekre, esetenként egy percre is megfagyott, a használt operációs rendszerek pedig kivétel nélkül a meghajtóval kapcsolatos hibaüzeneteket jegyezték fel. Eleinte csak a Linux felhasználók panaszkodtak a hibára, nekik a Seagate csak annyit válaszolt a felmerült probléma „orvoslására”, hogy ők nem támogatják ezt az operációs rendszert. Később Mac OS X, majd Windows XP és Vista felhasználók is jelezték a hibát, így nyilvánvalóvá vált, hogy annak eredete nem szoftveres és teljesen független a használt SATA vezérlőtől is.

A Seagate ettől kezdve már komolyabban kezdett foglalkozni a dologgal, legalábbis a fenti fórumban megjelent hozzászólások erre engednek következtetni. Többek közt a felhasználókat megkérték arra, hogy ezeket a lemezeket ne használják semmilyen RAID rendszerben, mivel nem rendelkeznek ilyen támogatással. Ez csak tovább fokozta az egyébként is zűrös helyzetet, mert a terméket honlapján a gyártó kifejezetten ajánlja RAID rendszerek kiépítésére is. A problémát közben több helyen is kitárgyalták a „boldog” tulajdonosok, például a MacRumors, a Slashdot és a Newegg fórumain is, végül sikerült egy átmeneti megoldást találni a probléma tüneti kezelésére. Ez annyiból áll, hogy az íráskori gyorsítótárazás funkciót kell letiltani, viszont ez a módszer némi teljesítménycsökkenést hoz magával.

A Techreport egy héttel ezelőtt emailben felvette a kapcsolatot a Seagate-tel, akik jelezték, hogy a probléma ismert számukra, és amint megtudnak valamit értesítik őket. Ez meg is történt, Mike Hall a Seagate szóvivője azt válaszolta, hogy a Seagate már dolgozik a probléma megoldásán. Állításuk szerint a hiba nem ront a merevlemezek megbízhatóságán és nem okoz adatvesztést sem, csak kisebb kellemetlenséggel jár. Az érintett termékek sorozatszáma 9JU138-300, a használt firmware típusa pedig SD15, SD17 és az SD18 lehet. A Seagate arra kéri a felhasználókat, hogy amennyiben ilyen termékkel rendelkeznek és előfordult már náluk a fenti hibajelenség, akkor vegyék fel a gyártóval a kapcsolatot az alábbi linken.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés