Hirdetés

Problémás az új GeForce GTX 260 kártya bevezetése

Korábbi hírünkben már beszámoltunk róla, hogy az NVIDIA erősebb modellre cseréli GeForce GTX 260 elnevezésű kártyáját. A gyártók azonban nem teljesen értenek egyet a zöldek terveivel, és főleg anyagi okokból problémásnak tartják az új termék pozicionálását.

A D10U-102 kódnéven gyártott chip 65 nm-es eljárással készült a TSMC gyáraiban. A korábbi modellhez képest csak a TPC (Texture Processzor Cluster) blokkok számát növelték meg 8-ról 9-re, ez 216 darab stream processzort és 72 textúrázó csatornát eredményez. A partnerek azonban nem tudják megfelelően pozicionálni a terméket, mivel a raktárakban felhalmozott régi GeForce GTX 260 árából – a jelenleg is veszteséges forgalmazás miatt – nem szívesen engednek. A magasabb ár viszont szintén nem járható út, hiszen az új termék ebben az esetben rosszabb ár/teljesítmény aránnyal rendelkezne a konkurens AMD Radeon HD4870-nél. Nagyon úgy néz ki, hogy a zöldek patthelyzetet alakítottak ki melynek megoldása közel sem egyszerű.

Egyes források azt feltételezik, hogy a problémán a gyártók úgy kerekednének felül, hogy a gyorsabb D10U-102 chipet elsősorban csak speciális, extra szolgáltatásokat tartalmazó GeForce GTX 260 modelleknél alkalmaznák, amelyeknél a magasabbra tervezett fogyasztói ár is elfogadható. Ez persze az NVIDIA szemszögéből nem megfelelő, mivel ez esetben olyan ellenfelet küldött az AMD Radeon HD4870 ellen, ami a tervezett áron tulajdonképpen nem is elérhető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés