Megkérdőjelezhető tesztet készített a Principled Technologies?

Az Intel megengedte nekik, hogy a független tesztek megjelenése előtt lemérjék az új processzoraikat.

A 9. generációs asztali Core processzorok bemutatását erősen beárnyékolta nemrég a Principled Technologies tesztje, amelyet szinte azonnal górcső alá is vett a Hardware Unboxed, és megmutatták, hogy mennyire torz képet próbál beállítani az AMD Ryzen 7 2700X teljesítményéről.

A fenti videóban a lényeg benne van, az érintett média újratesztelte három játékkal a saját Ryzen 7 2700X-es példányát, és közel sem teljesített olyan rosszul, ahogy azt a Principled Technologies tesztje mutatja. A Hardware Unboxed nem is igazán értette, hogy miképpen születtek meg a furcsa Ryzen eredmények, de nem sokkal később az is kiderült, hogy a Principled Technologies a Ryzen Master alkalmazás Game Mode-ját is aktiválta, ami gyakorlatilag azt csinálja, hogy egy CCX blokkra korlátozza az adott AMD CPU-t, ami jelen esetben azt jelentette, hogy a Ryzen 7 2700X nyolc magjából csak négy működött. Persze a videó ecseteli még, hogy a tesztelés alapszabálya, hogy a hűtőrendszer mindegyik processzoron legyen ugyanaz, ami egységes körülményeket tekint a környezetre, illetve a memóriakonfiguráció szempontjából is az a megszokás, hogy az adott platformot megfelelően konfigurálják.

A Principled Technologies tehát alapvetően három ponton hátráltatta a Ryzen 7 2700X-et: nem kapta meg azt a hűtést, amit az Intel processzoraihoz biztosítottak, a memóriát nem állították be olyan alapossággal, ahogy azt az Intel platformon tették, illetve a processzormagok közül négyet, vagyis effektíve a processzor teljesítményének a felét manuálisan letiltották.

A Principled Technologies ki is adott egy közleményt, amely taglalta, hogy a memóriát pontosan hogyan állították be, a hűtésnél azzal védekeztek, hogy az AMD szerint a gyári hűtő elég a Ryzen 7 2700X-re, míg a magok letiltására már nem volt reális érv, így elmondták, hogy később kiegészítik a tesztjüket az alapértelmezett Creator Mode-dal is, ami megengedi az összes mag használatát a Ryzenen.

A fentiek nagyrészt leírják az aktuális helyzetet, ami viszont sokakban felmerülhet kérdésként, hogy ki is az a Principled Technologies. Az említett cég bizonyos tesztprogramokat ad ki. Ilyen például a WebXPRT, a MobileXPRT, a BatteryXPRT, a TouchXPRT, a CrXPRT, illetve a HDXPRT. Utóbbiról ráadásul egy 2010-es közleményben elismerték, hogy az Intel fejlesztette, így a Santa Clara-i óriásvállalattal rendkívül szorosan dolgoznak együtt.

Páran konkrétan úgy gondolják, hogy a Shervin Kheradpir (az Intel alelnöke, illetve az eladásért és marketingért felelős részleg menedzsere) által vezetett Platform Evaluation and Competitive Assessment csoportról van szó. Utóbbi úriember talán ismerős lehet, hiszen az ő nevéhez fűződik a SYSmark tesztprogramokat fejlesztő BAPCo is, amelyet még az évtized elején hagyott el számos vállalat, köztük az AMD, az NVIDIA és a VIA. Ráadásul a BAPCo megélt már kínos pillanatokat a története során, hiszen a The Register még a 2000-es évek elején felfedezte, hogy a címük gyakorlatilag megegyezik az Intel főhadiszállásával, ahol a Platform Evaluation and Competitive Assessment csoport is dolgozik. Később ezt a problémát orvosolta a BAPCo, és megadtak egy Inteltől messzebb található címet.

A fentiek tudatában tehát az lett volna a meglepő, ha a Principled Technologies nem korlátozza mesterséges eszközökkel az AMD processzorok teljesítményét, csak ugye az emberek megbíznak az efféle kiadványokban, és nem feltétlenül gondolnak arra, hogy az említett cég az ilyenkor elvárhatónál egy hangyányit közelebbi kapcsolatban van a teszttermékek egyik felét biztosító vállalattal.

Különösebb figyelmet egyébként ez az egész nem érdemel, ugyanis jellemzően gyanús, ha egy vállalat kiválaszt egy céget vagy médiát, akinek a hivatalos embargó előtt engedélyezik a teszt publikálását. Az Intelnek ez az egész nem sokat segít, hiszen lehet akármilyen jó a három érkező Core processzor, az ilyen lépések alaposan beárnyékolják az egyes termékeket. Most egy darabig arról fog beszélni a PC-s közösség, hogy mennyire etikus vagy sem, amit Principled Technologies csinált, nem pedig arról, hogy itt-ott milyen gyors a Core i9-9900K. Márpedig utóbbi sokkal lényegesebb információ.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés