Hirdetés

PowerColor Radeon HD 7990: álcázott ördög

A PowerColor márkanevet birtokló TUL elérkezettnek látta az időt, hogy az első körben piacra dobott, speciális kiadású, Devil 13 becenevű Radeon HD 7990 után egy alapverziót is útnak indítson – feltéve, hogy beszélhetünk ilyenről, hiszen az AMD nem tekint hivatalos termékként a Radeon HD 7990-re, de a gyártóknak megengedték, hogy elkészítsék, hiszen alapvetően egy kétutas CrossFireX konfigurációról van szó egyetlen VGA-ba zsúfolva, vagyis a támogatás így is biztosított.

A PowerColor a bevált, dupla Tahiti cGPU-s recepten nem változtatott, és a dupla BIOS sem maradt le, sőt még a tripla ventilátoros hűtés is a régi (bár piros-fekete színe már a múlté). A különbséget a Devil 13 kiadás, és az újonnan érkező kártya között a grafikus mag órajelében kell keresni. Amíg az előbbi terméken lévő magok 925 MHz-es magórajel az OC gomb hatására 1000 MHz-re emelkedett, addig az új kiadásnál be kell érnünk 900 MHz-es alapórajellel, melyhez egy gombnyomásra még 25 MHz adható hozzá.


[+]

Szintén változatlanul hagyták a 2x384 bites memóriabuszon kapcsolódó 2x3 GB kapacitású GDDR5 memórialapkákat, így ezek továbbra is 5500 MHz-es effektív frekvencián ketyegnek. Ezen a téren nem is vártunk beavatkozást, hiszen ez alapból megegyezik a HD 7970-nél alkalmazott referencia értékekkel, és ezek után az sem meglepő, hogy a turbó BIOS aktiválása erre nincs hatással.

A felsoroltakon kívül minden további jel (példának okáért a 12+2+2 fázisú digitális PWM, a 3x8 tűs tápcsatlakozó, a kártya méretei) arra utal, hogy a NYÁK-on nem változtattak (egy ilyen árkategóriájú kártya esetében szinte kizárt, hogy kétféle verzió készülne), így valószínűleg az egyes példányok könnyen elérhetik a Devil 13 kiadás 1000 MHz-es magórajelét, vagy akár tovább is tuningolhatók.


[+]

Ahogy korábban megjósoltuk, a PowerColor Radeon HD 7990 Devil 13 Edition 999 dolláros árcédulát kapott, így a mostani kiadásnál valamivel moderáltabb árcédulára számíthatunk – vélhetően 850 dollárra. Ennek megfelelően olcsóságról most sem beszélhetünk. A díszes csomagolásról és a mellékelt extra kiegészítőkről a VGA alátámasztására alkalmas PowerJack kivételével le kell mondanunk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés