Hirdetés

Hobbista ARM "laptop" 2 éves akkuidővel

A céleszközként jellemezhető, Lisp környezetben fejlesztett jószágnak ugyan zsanérjai nincsenek, de szövegszerkesztő már van rá.

Andreas Eriksen egy nap megelégelte, hogy a notebookja alkalmasint a legrosszabb pillanatban merül le, és mivel a kisebb programozói projektjei egyáltalán nem igényeltek komoly teljesítményt, úgy döntött, összerak egy gépet, ami egyetlen töltéssel évekig bírhatja szuflával.


(forrás: Andreas Eriksen @ hackaday.io) [+]

Az úriember neki is látott a kitűzött feladatnak, és az elkészült vas a PotatoP nevet kapta, amiből már sejthető, hogy a masina nem épp a NASA munkaállomásaival van pariban, ám ettől függetlenül érdekes színfoltja az IT világának.

(forrás: Andreas Eriksen @ hackaday.io) [+]

A konfiguráció alapjaként a SparkFun RedBoard Artemis ATP SBC szolgál, amely egy 384 kB memóriával és 1 MB flash tárhellyel megtámogatott, 96 MHz-es ARM Cortex-M4F Ambiq Apollo3 SoC-t állít hadrendbe. A 5 milliwattos maximális fogyasztású csöppséghez egy 4,4 hüvelykes, 320 x 240 pixeles felbontású Sharp LS044Q7DH01 (monokróm, háttérvilágítást nélkülöző) LCD kijelző lett párosítva, bár hősünk elmondása szerint nem volna rossz, ha a japán gyártó nagyobb képtálóval is készítené ezt a típust, szóval nyitott a hasonlóképp alacsony energiaéhségű, ellenben méretesebb alternatívákra.

(forrás: Andreas Eriksen @ hackaday.io) [+]

A billentyűzetnél nem voltak túlságosan durva megkötések, ugyanakkor egy hobbistának nem feltétlenül mindegy, hogy milyen gomberdőn zongorázik, ezért ennek szerepét egy Happy Hacking Keyboard Lite2 vállalta magára.


(forrás: Andreas Eriksen @ hackaday.io) [+]

A uLispet futtató konstrukciónak egy 12 000 mAh-s PiJuice akkumulátor, illetve egy Jasper Sikken-féle Aemlion integrált konverziós áramkörrel operáló napelemes töltő biztosítja a kakaót, és egy "tankolással" elvileg két évig húzzák a telepek. Andreas folyamatosan dolgozik azon, hogy ezt határtalan időre tolja ki, viszont ha a szoftveres optimalizációk nem hoznak eredményt, talán újabb napcellákkal fogja bővíteni a rendszert. A projekt haladását olvasóink a hackaday.io-n követhetik nyomon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés