Hirdetés

A költségcsökkentés jegyében készülhetnek a Plextor M5S SSD-k

A Plextor bővíti SSD-inek kínálatát, így a japán székhelyű cég bejelentette, hogy az M3S család után az M5S szériát kívánja piacra dobni. A gyártó számozási rendszeréből az M4 vélhetően a konkurens Crucial miatt maradhatott ki, mely gyártó már rendelkezik olyan SSD-vel, ami az M4 nevet viseli.

A 6 Gbps-os SATA csatolófelületű M5S család tagjai viszont nem nyújtanak előrelépést közvetlen felmenőjéhez képest, legalábbis ami a Marvell 88SS9174 vezérlő alkalmazását és a teljesítményt illeti, de egyes források úgy vélik, hogy a teljesítmény hajszolása helyett a gyártó célja inkább a költség- és árcsökkentés lehet. A 24 nm-es Toggle Mode Toshiba MLC NAND flash chipeket az M5S-ben kisebb sávszélességre képes 25 nm-es ONFi Micron lapkák váltják. A maximális lineáris írási és olvasási sebessége rendre 520/395 MB/s (összehasonlításul, az M3S teljesítménye 525/445 MB/s), a 4 kB-os blokkokon mért véletlenszerű írási és olvasási teljesítmény pedig 70 000/73 000 IOPS. Az ezzel kapcsolatos értékek természetesen erősen függnek a kapacitásától, ezekről bővebben a gyártó weboldalán lehet tájékozódni.

A Bad Block Management, Global Wear Leveling, True Speed, TRIM, valamint SMART technológiákat és titkosítást támogató Plextor M5S SSD-k 64, 128 és 256 GB-os méretben jelennek meg, várhatóan ebben a hónapban. Az árcéduláikon szereplő összegek egyelőre nem ismertek, így csak remélni tudjuk, hogy a vizionált árcsökkentés nem csak alaptalan pletyka.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés