Hirdetés

Pletykazápor előzi meg az új Ryzen Threadripperek startját

Új vezérlőhíd, vagy talán vezérlőhidak érkeznek, és a kompatibilitás körül is vannak kérdések. Egyedül az a biztos, hogy drágák lesznek a hardverek.

Pár hete számoltunk be arról, hogy novemberben jönnek az új Ryzen Threadripperek, és ez látszik is az alaplapgyártók ügyködésén is, hiszen egyre több új fejlesztés neve jelenik meg. Úgy néz ki, hogy az AMD nem csak új processzorokat, hanem új vezérlőhidat is hoz, méghozzá TRX40 jelzéssel.

Innentől kezdve számos pletyka kering, ami kellemetlen, mert az alaplapgyártók nem igazán mondják meg az igazat. Az egyik híresztelés szerint az új alaplapok csak a harmadik generációs Ryzen Threadripperekkel fognak működni, a CPU-k pedig nem lesznek kompatibilisek a régebbi X399-es megoldásokkal. A másik pletyka az, hogy több vezérlőhíd is jön. A TRX40 lesz a belépő, és itt lesz bizonyos mértékű átjárhatóság, de a 32-nél több maggal rendelkező modellekhez már a TRX80 szükséges, és ennek is lesz egy speciális verziója, WRX80 néven, ami a munkaállomásokat célozza.

Akármi is az igazság, olcsóságra nem érdemes számítani, hiszen a legkisebb új, Ryzen Threadripper processzorban is 24 mag lesz, tehát már a teljes fejlesztésre vonatkozó belépőszint ára is bőven a legtöbb vásárló tűréshatása fölé kerül.

Állítólag a HEDT-piac szegmentálását azért látja indokoltnak az AMD, mert 24-32 magnak ugyan elég egy négycsatornás memóriavezérlő, de 64 magnak már nem igazán, így oda be kell vezetni egy új kategóriát. Viszont egy nyolccsatornás memóriakiépítésre tervezett alaplap már pusztán a rengeteg összeköttetés miatt is jóval drágább, egyszerűen több réteget kíván meg a nyomtatott áramköri lapon, vagyis feltehetően az a koncepció, hogy már az alaplap szintjén is HEDT és UHEDT szintre választják a szegmenst, és utóbbi megkapja a nyolc memóriacsatornát. Valószínűleg még PCI Express 4.0-s sávból is kaphat többet, de ez már részletkérdés.

Egy dolgot egyébként egyik gyártópartner sem tagadott, az ár tekintetében az AMD már nem az a pénztárcabarát cég lesz, amelyet megismerhettünk az elmúlt években. Az új Castle Peak platformnak ugyanis a közelében nem lesz egyetlen alternatíva sem az Intel részéről. Az OEM-eknek leadott mérések alapján a leggyorsabb új HEDT-s Intel is kevés a leglassabb, új Ryzen Threadripper ellen, így aki teljesítményt akar, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy az AMD leglassabb megoldásának 6 plusz magja van az Intel leggyorsabb modelljéhez képest, tehát ez a küzdelem eleve kiegyenlítetlen, viszont itt nagyon profitál az AMD abból, hogy két teljes node-nyi gyártástechnológiai előnye van a konkurenséhez képest.

Mindez egyébként magyarázza azt is, hogy az Intel miért vitte annyira le a saját fejlesztésének az árát. Az AMD ugyanakkor ezen a területen nem tartja kritikus fontosságúnak az árverseny lehetőségét, mivel ritkán tekinthető a hardver ára döntő kérdésnek, sokkal inkább az a fontos, hogy a rendszer mennyire hatékonyan tudja majd kiszolgálni a rendkívül sok magra skálázódó feladatokat, és ha nagyon, akkor a cégek hajlandók többet fizetni a processzorokért.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés