Hirdetés

Piacra került az ASUS "háztartási" robotja, Zenbo

Többé-kevésbé tartani tudták a beígért árat, és az előre beígért funkciók is működnek.

Elsőként hazai pályán, Tajvanon dobta piacra a szintén tajvani Computex kiállításon bemutatott robotját az ASUS, mely a Zenbo névre hallgat és az Intellel folytatott közös projekt keretén belül jött létre. A vállalat többé-kevésbé tartani tudta a beígért 599 dolláros kezdőárat, ugyanis ennél csak picivel kérnek többet, 620 dollárt a 32 GB-os változatért. Ezenkívül van még egy 128 GB-os modell, amihez jár egy automata töltődokkoló is, mindez összesen 780 dollárért.


[+]

Az, hogy a jópofa, beszéd- és arcfelismerésre képes robot elsőként hazai pályán került forgalomba, egyáltalán nem véletlen, ugyanis számos olyan funkciója van a jószágnak, amit csak akkor lehet kihasználni, ha megvan hozzá lokális támogatás a szolgáltatók részéről. Ilyen például a nagyközönség számára prezentált videoalapú segélyhívás funkció, ami a rendőrséghez fut be. Nos úgy tűnik, az ASUS-nak sikerült a helyi hatósággal megállapodni ebben a kérdésben, így a rendszer lényegében éles, használható – vélhetően hazánkban és sok más országban egy ilyen jellegű megállapodást évek alatt sem lehetne tető alá hozni, és nem csak a technikai feltételek, hanem a bürokrácia miatt sem.


[+]

Emellett megemlíthetőek a helyi szolgáltatások is, amelyek online vehetők igénybe, például az ételkiszállítás, vagy taxi hívása, online bevásárlás és még sorolhatnánk, melyeknél kérdéses, hogyan fog működni a hang alapú rendelés. A másik ütőkártyája Zenbónak a gyerekek szórakoztatása, ami a fiatalabb korosztály esetében egyszerű játékokból és mesékből áll. Természetesen erre is van helyi szolgáltatás, a Shimajiro the Tiger, aminek 19 meséje egy hónapig ingyenes a 32 GB-os változatnál, míg a 128 GB-os változat esetében jár egy extra hónap.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a Zenbo mikor érkezik más piacokra, de nyilván erre sem kell sokat várni, noha minden bizonnyal csak a nagyobb országokban lesz elérhető, ahol megéri anyagi erőforrást fordítani a projektre, ami később megtérülhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

  • Robotgyártásba fog az Adata

    Az eddig inkább memóriamodulokról ismert cég első körben két, otthoni felhasználásra szánt gépet mutatott be.

Előzmények

Hirdetés